Ön mennyi ételt dob ki Karácsonykor?

Megosztás

Egy kedves ismerősöm facebook oldaláról kölcsönöztem az alábbi szösszenetet, és alig vártam, hogy közölhessem a tanulságot. Sajnos itt az ideje. Pont Karácsonykor.

Gyermekkoromban, ha nem ettem meg az elém készített ételt gyakran mondták a felnőttek : “Afrikában meg éheznek.” Akkor határoztam el, hogy én ilyen hülyeséget nem fogok mondani az utódaimnak. Ma reggel fogmosás közben szólt rám az egyik leszármazottam: “Apa ne folyasd a vizet Afrikában szomjaznak!”

Bár hivatalosan az élelmiszerpazarlás napja szeptember 29-én van, szeretném a figyelmet felhívni decemberben, főleg a karácsonyi időszakban kidobott élelmiszermennyiségre.

Tudták, hogy az ilyenkor bevásárolt élelmiszerek hány %-a kerül a szemetesbe? Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Ez a mennyiség több mint 500.000 ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 000 forint. Ez Karácsonykor 15-20-%kal megnő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek kidobásra. Ez élelmiszervásárlásunk 10-11%-át teszi ki. Karácsonykor ezt megfejeljük még meg nem romlott főtt ételekkel is.

Amikor az ételt kidobjuk, eszünkbe sem jut, hogy nem csupán a meg nem evett ételt dobjuk a kukába,  hanem azokat az erőforrásokat is (előállítás költsége, szállítás, tároláshoz szükséges energia, csomagolás stb.), ami az étel elkészüléséig volt szükség, beleértve minden szeretetünket. Az időnket, a bevásárlásra szánt sorban állásra, bosszankodásra nem is gondoltunk.

Ezek olyan problémák, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

Pár ötlet, amivel környezettudatosabbá tehetjük a konyhánkat:

– Tároljuk az élelmiszert a címkén lévő utasítás szerint!

–  Fogyaszthatóság szerinti sorrendben helyezzük el élelmiszereket a kamrában vagy a hűtőben!

– A maradékot használjuk fel újra, vagy fogyasszuk el az ételt, mielőtt elromlik!

– Keressük azokat a boltokat, ahol tudunk kimérve vásárolni, vagy válasszuk a megfelelő kiszerelést!

Az összkiadásunk 20-30%-át csupán élelmiszerre költjük el, és annak közel felét a szemétbe dobjuk. Ezzel pedig nem csupán a pénztárcánknak tehetünk jót, hanem a bolygónkat is óvjuk!

Nyitóképünk: facebook

Aktuális

Ismét háromnapos ingyenes jazzfesztivált rendeznek Székesfehérváron

Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában,...

Tovább növelné a visszaváltást a MOHU

Az italos palackok új visszaváltási rendszerének első évi tapasztalatairól...

Koreai és japán autók javításában az élen

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Továbbra is számos élménnyel várja a látogatókat a Sóvidék

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró ezúttal...

Május végéig tart a Fülemülék éjszakája programsorozat

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot: a...