Ön mennyi ételt dob ki Karácsonykor?

Megosztás

Egy kedves ismerősöm facebook oldaláról kölcsönöztem az alábbi szösszenetet, és alig vártam, hogy közölhessem a tanulságot. Sajnos itt az ideje. Pont Karácsonykor.

Gyermekkoromban, ha nem ettem meg az elém készített ételt gyakran mondták a felnőttek : “Afrikában meg éheznek.” Akkor határoztam el, hogy én ilyen hülyeséget nem fogok mondani az utódaimnak. Ma reggel fogmosás közben szólt rám az egyik leszármazottam: “Apa ne folyasd a vizet Afrikában szomjaznak!”

Bár hivatalosan az élelmiszerpazarlás napja szeptember 29-én van, szeretném a figyelmet felhívni decemberben, főleg a karácsonyi időszakban kidobott élelmiszermennyiségre.

Tudták, hogy az ilyenkor bevásárolt élelmiszerek hány %-a kerül a szemetesbe? Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Ez a mennyiség több mint 500.000 ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 000 forint. Ez Karácsonykor 15-20-%kal megnő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek kidobásra. Ez élelmiszervásárlásunk 10-11%-át teszi ki. Karácsonykor ezt megfejeljük még meg nem romlott főtt ételekkel is.

Amikor az ételt kidobjuk, eszünkbe sem jut, hogy nem csupán a meg nem evett ételt dobjuk a kukába,  hanem azokat az erőforrásokat is (előállítás költsége, szállítás, tároláshoz szükséges energia, csomagolás stb.), ami az étel elkészüléséig volt szükség, beleértve minden szeretetünket. Az időnket, a bevásárlásra szánt sorban állásra, bosszankodásra nem is gondoltunk.

Ezek olyan problémák, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

Pár ötlet, amivel környezettudatosabbá tehetjük a konyhánkat:

– Tároljuk az élelmiszert a címkén lévő utasítás szerint!

–  Fogyaszthatóság szerinti sorrendben helyezzük el élelmiszereket a kamrában vagy a hűtőben!

– A maradékot használjuk fel újra, vagy fogyasszuk el az ételt, mielőtt elromlik!

– Keressük azokat a boltokat, ahol tudunk kimérve vásárolni, vagy válasszuk a megfelelő kiszerelést!

Az összkiadásunk 20-30%-át csupán élelmiszerre költjük el, és annak közel felét a szemétbe dobjuk. Ezzel pedig nem csupán a pénztárcánknak tehetünk jót, hanem a bolygónkat is óvjuk!

Nyitóképünk: facebook

Aktuális

Bárki építheti: megnéztük a budapesti Lego-villamost

Parádés új villamost mutattak be Budapesten. Az új jövevényt...

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló...

Mongolul jelent meg könyv a magyar köszönésekről

Cedev Önörbajin professzor, akadémikus előszavával, Gurdagva Ingtur fordításában jelent...

Az NTAK-ból már látszik: nőtt az utazók száma az őszi szünetben

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró...

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis és közepes...