Végre egy jó hír: 2000 óta akkora területen nőttek újra erdők, mint Franciaország

Megosztás

A klímaváltozásról írni és olvasni is fontos, de nem egy lélekemelő tevékenység. Feleljünk őszintén: mikor hallunk jó híreket az ügyben? Válaszként a ritka nem is megfelelő jelző, így mindig nagy öröm, ha szembejön egy pozitív fejlemény. Íme egy ilyen pillanat: egy friss kutatás szerint 2000 óta világszerte akkora területen nőttek újra erdők, mint Franciaország – írja az IFL Science John Lotspeich, a Trillion Trees ügyvezetőjének közleménye alapján.

A hír már önmagában meghökkentő, de úgy teljes a biztató kép, ha hozzátesszük: ennyi erdőség 5,9 gigatonna szén-dioxid elnyelésére alkalmas, ami több mint, mint az egyik legnagyobb környezetszennyező ország, az Egyesült Államok éves kibocsátása.

Ez az adat is a környezetvédelem óriási potenciálját bizonyítja, és figyelmeztet minket arra, hogy minden esélyt meg kell ragadni, amely hasonló lehetőségeket kínál. Az adat viszont senkit se nyugtasson meg, hiszen még sok a dolgunk, tenni kell a hasonló folyamatokért – hangsúlyozta John Lotspeich a kutatás közleményében.

A kutatáshoz 29 ország műholdképeit hasonlították össze a 2000-es és a jelenlegi állapotokkal. Kiemelték például Kína törekvéseit az erdők védelme és helyreállítása kapcsán, különösen a Peking környékén tapasztalható folyamatokat. Hasonlóan példamutatónak tartják Brazília északnyugati területeinek környezetvédelmi trendjeit. Kiemelik, hogy az ilyen folyamatok kormányzati szabályozásokkal könnyen befolyásolhatók.

Sajnos rossz példák is akadnak világszerte – például a már említett Brazília keleti régiójában –, amely kapcsán a tanulmány hangsúlyozza: az erdőírtásokkal járó károk helyreállítása rendkívül hosszú folyamat, ezt pedig mérlegelni kell.

A tudomány álláspontja világos: ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást, akkor az erdőirtás ellen harcolni kell és minél többet kell tenni az erdők újjáélesztéséért – fejtette ki William Baldwin-Cantello, a tanulmány társszerzője, majd hozzátette: az erdők regenerációjához csak elhatározás szükséges, hiszen a megvalósítása kifejezetten olcsó.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...