A fenntartható energiatárolás terén forradalmi bejelentéseket tett a Tesla

Megosztás

A zöld jövő egyik záloga ha nem csak termeljük az energiát megújuló forrásokból, de azt tárolni is tudjuk. Ezen a téren az elektromos autógyártásról híres Tesla világelsőnek számít, és most a cég több forradalmi bejelentést tett az energiatárolók terén, amelyek a fenntarthatóság szempontjából is rendkívül fontosak.

A zöld technológiai terjedése szempontjából fontos fejlemény, hogy kevesebb, mint három hónap alatt képesek telepíteni egy 250 MW / 1 GWh akkumulátoros erőművet a Tesla szakemberei, ami négyszer gyorsabb, mintha egy hasonló méretű földgáz üzemű rendszert telepítenének – hangsúlyozza a közleményt elsők között feldolgozó napi.hu.

A környezetvédelem terén még inkább reménykeltő hír, hogy az amerikai cég a 3 MWh kapacitású energiatárolója építésében felhagy a hagyományos, lítium-ion akkumulátorcellák használatával, és helyette kobaltmentes, lítium-vas-foszfát (LFP) cellákat használnak.

Az eddig használt lítium-ion akkumulátorcellák nélkülözhetetlen eleme a kobalt, amelynek bányászata rendkívüli környezetszennyezéssel jár, és a napi.hu megjegyzése szerint humanitárius problémákat is generál. Ennél nem csak zöldebb megoldás az LFP – amelyre remélhetőleg a versenytársak is áttérnek majd –, de a gyártási költségeket is csökkenti. Az elektromos autózást nem forradalmasítja az LFP, hiszen az ilyen akumulátorok kisebb energiasűrűséggel rendeleznek, de az energiatárolásban szebb jövőt ígérnek.

Egyre több hír lát napvilágot kormányok megrendeléseiről, hiszen több országban is rengeteg potenciált látnak energiatároló parkok létrehozásában, például nagyvárosok vonzáskörzetében. Ezt a folyamatot felgyorsíthatják a Tesla által közölt adatok, ugyanis a 3 MWh-ás Megapack például 40 százalékkal kevesebb helyet igényel, ugyanilyen arányban kevesebb alkatrészből is áll, és még gyártási korlátja sincs, ellentétben az eddig használt technológiával.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...