Történelmi fasor kivágásába kezd a Főkert Budafokon

Megosztás

Hétfőn kezdik kivágni a történelmi fasor fáit Budafokon-írja a huszonketto.hu portál

Fotó: Örmény Viktória

A FŐKERT kivágatja a Péter Pál utcai vadgesztenye fasor beteg fáit egy “vizuális szemle” alapján. Az önkormányzat tehetetlen. Közel húsz fát vágat ki a Főkert az ikonikus Péter Pál utcai fasorból, pedig ezek közül többet megmenthetnének. A Budafok gyöngyszemének számító vadgesztenye soron egykor hírességek romantikáztak. De ha ez nem volna elég, az itt élők ma is imádják a száz évnél is idősebb sétányt.

Fotó: Örmény Viktória

Köztudott, hogy a madarak fészkelési ideje április és szeptember között zajlik, ezért környezetvédelmi okból tilos a fák kivágása ebben az időszakban a kerületi önkormányzat rendelete szerint.

Fotó: Örmény Viktória

Ilyenkor a fa kitermelése kizárólag balesetveszély esetén történhet. Ez esetben természetesen bejelentési kötelezettség nélkül el lehet távolítani a fákat, sőt kötelező a balesetveszély elhárítása. A látottak alapján erről azonban szó nincs, hiszen egy ottlakó szerint ” A fák erőlködnek, nem is értem miért nem inkább azoknak az ágakat vágják le, amelyek beleérnek a vezetékbe.”

Fotó: Örmény Viktória

Nem tudni, hogy a FŐKERT munkatársai a madarak fészkelési idejével vagy a kerület 7/2020. (IV.23.) önkormányzati rendeletével ne lenne tisztában, vagy simán csak épp ezt kijátszva helyezték el a cetliket a fákon és esnek neki hétfőn reggel a pusztításnak.

Fotó: Örmény Viktória

A FŐKERT életveszélyessé nyilvánított fái likvidálása ellen az önkormányzat tehetetlen. Az önkormányzat egyik munkatársa úgy véli, pár fát még betegsége ellenére is megtarthatna, csak több időbe és pénzbe kerül a fák megmentése, mint azok kivágása. Állítólag nem lesz darabszámban kevesebb fa, csak nem értik, hogy az itt élők szeretik ezeket a fákat, amelyek alatt felnőttek.

Fotó: Örmény Viktória

Több lakosban felmerült a demonstráció lehetősége. A közeli virágárus is ledöbbent a hír hallatán.

Aktuális

Ennél rohadtabb kullancsot még nem láttál!

A kis szemét dög képes métereken át követni kiszemeltjét!...

Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt magyar résztvevője

Az Európai Bankhatóság ma publikált stressztesztjében résztvevő egyetlen hazai...

Királynők öltözőjében jártunk

Vajon mi köti össze a japán császárt, az angol...

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...