Zöld színház a bábszínház!

Megosztás

Új kihívás elé néz a Budapest Bábszínáz…

A női lélek a mozgatórugója a környezettudatos életmódnak -vallja  Pethő Gergő, a Budapest Bábszínház Zöld Nagykövete.

Pár évvel ezelőtt a gyermekük születésével és a gyáli kiköltözésükkel kezdődött az életstílus-váltás. Örömmel vállalta és élete fő küldetésének tekinti e feladatot, mely évek óta saját élete részévé vált, ezért hiteles ebben a szerepben is a színész.

Örmény Viktória (ÖV): Miért vállalta a feladatot? Feladat?

Pethő Gergő (PG): Hm … (mosoly). Hiszem, hogy a női lélek a mozgatórugója a környezettudatos életmódnak. A feleségem mutatott rá először pár évvel ezelőtt a hulladéktermelésünk mennyiségére és a környezettudatos életmódra. Örülök, hogy az igazgatónőnk, Ellinger Edina, nem csak támogatója, de mozgatórugója a „zöld színház” létrejöttének. Megtaláljuk benne a feladatot, de környezettudatosan élni, életmód, egyben felelősség. Mindenkié. Nem lehet eléggé hangsúlyozni Jane Goodall szerepét a környezettudatosságra nevelésben, illetve Greta Thunberg elkötelezettsége fiatal kora ellenére nagy hatással volt rám.

Pethő Gergő

(ÖV): Hol tart jelenleg ez a kezdeményezés? Hogyan lát neki a kihívásnak?

 (PG): Pár éves tapasztalattal már állíthatom, hogy szép kihívás és nagyon az elején. Hiszem, hogy a 24. órában járunk és muszáj mindent elkövetnünk, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeljük. Sajnálatos módon a színháznak eddig nem volt lehetősége szelektíven gyűjteni a szemetét, de még nekünk, színészeknek, színházi dolgozóknak sem állt módunkban. Valahol el kell kezdeni, kezdjük a szemétválogatásnál.

ÖV: Mit tart a legfontosabbnak a feladat során?

PG: Azt hiszem – nem fontossági sorrendben – a fenntarthatóságot és a hulladéktermelés csökkentését, bár ez korántsem ilyen egyszerű.

ÖV: Mik a tervei?

PG: Először is külön venném a színházat és társulatot, illetve magát az előadásokat. Sőt, a színházi előadásokon kívüli tevékenységeinket is.

Eddig nem volt a színháznak saját szelektív gyűjtője, szeptembertől már nemcsak a büfében, de nekünk, magunknak is módunkban áll majd válogatni a szemetet.  Rá kellett ébrednem, hogy a színházban a műhelyek számára is mást jelent jelent a szemétprobléma… Ugyanis amíg én a szokásos hulladékra számítottam (papír, műanyag, stb.) addig, az egyik műhelyünk például anyag/ textil hulladékproblémákkal küzd, mert nem tudja hol tárolni. Mi segítettünk nekik egy hulladéklerakót találni, akik ugyan nem fizetnek érte, de újra hasznosítják azt, és elszállítják a szemetet, ami eddig nagyon nagy teher volt. Valahol itt kezdődik a zero waste.

Ami az előadásokat illeti … amint a pandémia helyzet lehetővé teszi a jelenléti előadást, szeretnénk bemutatni a Rügyek és gyökerek című darabunkat, mely Jane Goodall életművének állít emléket. Az előadás a természet szeretetére nevel. Ahhoz, hogy ökológiai lábnyomunkat hitelesen letehessük az előadáshoz természetes alapú eszközöket használunk és használtunk fel, mint például lebomló anyagokból kreáltuk a díszletet, illetve tejalapú festéket használtunk a bábok, kellékek elkészítéséhez. Előadásaink során minél több létező problémára hívjuk fel a figyelmet és környezettudatosságra neveljük a gyerekeket, hogy eszükbe se jusson egy kirándulás során eldobni a nylonzacskót, illetve legyen természetes számára, hogy nem hagyjuk a piknik alkalmával az erdőben vagy a mezőn a műanyagflakont. – Termoszban visszük az italt.

A BÁB NEM KOROSZTÁLY, HANEM MŰFAJ

Szeretnék még valamire rámutatni a bábszínházzal kapcsolatban. Az emberekben az a tévhit él, hogy a bábszínház csupán gyerekeknek szól. A báb nem korosztály, hanem műfaj. Az előadásokat 3-4 korosztály számára tervezzük, köztük felnőtteknek is.

Részlet a Vihar című felnőtteknek szóló előadásból

ÖV: Említett előadáson kívüli tevékenységet is. …

PG: Igen. Sok tervünk van ezen a területen is. Reméljük, hogy a pandémiás helyzet javul annyit május végére, hogy gyereknapot tarthassunk egy külső helyszínen.

ÖV: Szép tervek, gratulálok! Sok sikert kívánok a megvalósításhoz!

Aktuális

Ennél rohadtabb kullancsot még nem láttál!

A kis szemét dög képes métereken át követni kiszemeltjét!...

Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt magyar résztvevője

Az Európai Bankhatóság ma publikált stressztesztjében résztvevő egyetlen hazai...

Királynők öltözőjében jártunk

Vajon mi köti össze a japán császárt, az angol...

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...