Úttörő kezdeményezés a Borbázis borkereskedéstől

Megosztás

AZ ÜVEGHULLADÉK EGYRE CSAK NŐ

Fotó: Borbazis.hu

Napjainkban egyre több üveghulladék keletkezik, ami többszöröse a korábbi évtizedeknek. Magyarországon ez a szám évente mintegy 100.000 tonna csomagolási üveg. Hozzávetőleg 5%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékon belül, ami évente egy lakosra vetítve 10,2 kg. Ezek az üvegek szinte 100%-ban újrahasznosíthatóak, így a végtermék minősége közel azonos lehet egy új üveg minőségével, mindamellett közel 20%-os enerigamegtakarítás is elérhető az ilyen újrahasznosított üveggyártás során.

Fotó: Borbazis.hu

Tudjuk, hogy az üveghulladék mennyiség csökkentésének valódi kulcsa a visszaváltható csomagolásban rejlik. Amíg azonban erre kevés hatásunk van, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a keletkező üveget minél nagyobb mennyiségben vissza tudjuk gyűjteni.

ÚTTÖRŐ KEZDEMÉNYEZÉS A BORBÁZIS BORKERESKEDÉSTŐL

Fotó: Borbazis.hu

2018 decemberében indította újra üvegvisszaváltási projektét a Borbázis. Vásárlói számára ugyanis biztosítja az üvegvisszaváltást, ami nem csupán a náluk vásárolt borosüvegekre vonatkozik, hanem minden öblösüvegre: boros, sörös, szörpös, befőttes, fehér, színes, kicsi, nagy egyaránt mehet, akár nálunk vásároltad, akár máshol! Annyit kérnek csupán, hogy egyszer öblítsd ki a rend kedvéért.

Fotó: Borbazis.hu

Azon felül, hogy bárki visszaviheti az üvegeket, még fizetnek is érte, amit vásárláskor be is válthatsz náluk. Így egy visszavitt boros üveg 50 forint kedvezményt ér. Vigyél vissza akár 20-at és váltsd be a neked járó 1.000 forint kedvezményt. Ennek részleteit természetesen megtalálod a weboldalukon.

Link: https://www.borbazis.hu/uvegvisszavaltas

A programmal jelenleg évente közel 250.000 üveget juttatnak vissza az üveggyártás folyamatába. Ezzel a mennyiséggel megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolunk meg.

Védjük a környezetünket, váltsuk vissza az üres üvegeket kedvezményekre!

Aktuális

FŐKERT: Csak az életveszélyes fákat vágta ki Budafok-Tétényben

A 2021. április 25. napján megjelent Történelmi fasor kivágásába...

MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági együttműködése a Föld megóvása érdekében

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése, ennek érdekében...

A tőrösdarazsak ártalmatlanok! Ne féljünk tőlük, ne üldözzük őket!

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Egyre erősebb szélviharokra számíthatunk Magyarországon

Fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat a...