Kiterjesztett valóság segíthet megelőzni a városi autóbaleseteket

Megosztás

Kiterjesztett valóságon alapuló kijelzőt fejlesztettek az Oxford és a Cambridge Egyetem kutatói, a világ első ilyen eszközével szeretnék biztonságosabbá tenni a közúti közlekedést. Ez bonyolultan hangzik, pedig a megoldás nemcsak egyszerű, de nagyszerű is: a LIDAR-alapú technológiával gyakorlatilag át lehet látni a városi objektumokon (fák, oszlopok, stb.), így előbb lehet észrevenni olyan objektumokat (például járókelők), amelyek balesetet okozhatnának – számolt be a phys.org.

A lézerszkenneres LIDAR-technológia egyáltalán nem számít újdonságnak, a felhasználása viszont igen: az így kapott képet a sofőrök 3D-ben, kiterjesztett valóságként látják. Ehhez persze hasonló, GPS segítségével előhívható tapasztalatokra van szükség, mint az önvezető autók térképeinél, tehát teljes útszakaszokat kell minden lehetséges szögből lézerrel letapogatni. Ezt egy londoni utca esetében meg is tették, amit az alábbi videón illusztrálnak.

Minden objektum holografikusan jelenik meg, amit a sofőr úgy láthat maga előtt, mint például a sebességjelzőt, csak még kényelmesebben és látványosabban. Így például egy útra lépő járókelő, egy szabálytalanul közlekedő autó vagy egy forgalmi tábla akkor is látható, ha például takarja egy teherautó.

A fejlesztést nem úgy kell elképzelni, mint egy plusz kijelzőt, hiszen a kivetített háromdimenziós képet az utca látképéhez és a sofőr látóteréhez lehet illeszteni, vagyis pont úgy fogja látni az objektumokat, mint a valóságban, ha nem lennének takarásban. A fejlesztők ezt rétegezéssel érik el, vagyis minél távolabbi egy objektum, a szemtől annyival távolabbi rétegen jelenik meg. A kutatásról publikáló Jana Skirnewskaja szerint ezzel lehet elérni, hogy vezetés közben ne legyen zavaró a kép, hanem természetesen hatást keltsen.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...