Fenntartható energiaforrásnak minősítették az atomenergiát

Megosztás

Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás – írta március végén közzétett tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre, JRC).

E hír hátterét megvilágítva a Greendex közölt atomenergetikai összeállítást, amelynek elején leszögezte: “az állásfoglalás jelentőségét az adja, hogy az Európai Bizottság várhatóan figyelembe fogja venni a gazdasági tevékenységeket és beruházásokat – fenntarthatósági szempontok alapján – osztályozó taxonómiai rendeletének véglegesítése során.”

A tavaly nyáron elfogadott taxonómiai rendelet az Európai Bizottság megfogalmazása szerint a világ első „zöld listája”. A listán szereplő technológiák és vállalkozások előnyben részesítése a cél, a befektetői beruházások átcsoportosításával. A Greendex kiemeli: az EU számára ez a listázás meghatározó eszköz lehet a 2050-re tervezett klímasemlegesség megvalósításában.

A lap kiemeli, hogy tavaly még az EU szakértő tanácsadói is erősen megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a nukleáris energia megérdemli-e a „fenntartható” besorolást, miközben elismerték, hogy az atomerőművek nagyon alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett stabilan termelnek tiszta villamos energiát. A helyzetet tehát tisztázni kellett, ezért került a kérdés a Közös Kutatóközpont fókuszába.

A Greendex a közel 400 oldalas dokumentumból idéz:

„az elemzések nem tártak fel tudományos alapú bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az atomenergia nagyobb kárt okozna az emberi egészségnek vagy a környezetnek, mint más villamosenergia-termelési technológiák. A nukleáris hulladék mélygeológiai formációkban történő tárolását megfelelőnek és biztonságosnak tartják annak ellenére, hogy hosszú távú működési tapasztalat nem áll rendelkezésre. Ezek a technológiák és megoldások még mindig demonstrációs és tesztelési fázisban vannak.”

Tehát a jelentésben említett mélygeológiai tárolókat kell kiépíteni ahhoz, hogy az atomenergia teljes mértékben fenntartható legyen. Jelenleg Finnország, Svédország és Franciaország is előrehaladott építkezéseket folytat ez ügyben. Magyarországon Boda térségében tervezik atomhulladék-tároló létesítését, ennek építése a vizsgálatok lezárulása után leghamarabb a 2030-as évek elején kezdődhet el, működni pedig a 2060-as évektől tud.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...