Egyre erősebb szélviharokra számíthatunk Magyarországon

Megosztás

Fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat a klímaváltozás Magyarországon – klímamodell-szimulációk és mérési adatok alapján erre a következtetésre jutott a Másfél fok szakértője. Péliné Németh Csilla meteorológus cikke szerint hiába csökken az átlagos szélsebesség a Föld több pontján, Közép-Európában más trendekre kell számítani.

“A térségünkben megfigyelt, ciklontevékenységhez köthető viharok számának növekedését mutatták ki az üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedésével, mely a közép-európai nyomási gradiens emelkedésével van kapcsolatban. Ebből kifolyólag erősebb szélviharokra számíthatunk a továbbiakban Magyarországon.” – olvasható az éghajlatváltozást vizsgáló híroldalon.

Többek között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves jelentésére hivatkoznak, amely szerint az utóbbi években emelkedő tendenciát mutatnak a viharkárok. Nem csak a szél, de a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is egyre több problémát okoz. Tavaly nyáron egy hazánkat is érintő, gyors mozgású hidegfront sajnos halálos áldozatot is követelt, Magyarország több pontján 110-120 km/órás széllökéseket is észleltek.

A nyári előrejelzés ijesztő, hiszen “kedvezőek lesznek a feltételek a spontán kipattanó zivatarok kialakulására, melyben viharos, akár orkán erejű szél előfordulása is lehetséges” – hangsúlyozza az elemzés, és hozzáteszi: a globális éghajlati modellek felbontásuk miatt nem képesek előrejelezni a kis skálájú jelenségeket (pl. tornádók), vagyis nehéz előre felkészülni ilyen szélsőséges időjárási jelenségekre.

A Kárpát-medencére futtatott regionális klímamodellek előrejelzései szélsőséges képet mutatnak: az átlagos szélsebesség ugyan csökken, de nő az extrém nagy szélsebességek száma.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...