Tízből kilenc magyar klímaszorongó

Megosztás

Erdőirtás, klímaváltozás, légszennyezés – ezek a problémák aggasztják legjobban a magyarokat az Alteo közvéleménykutatása alapján. Az 1000 fős mintán készült reprezentatív kutatás érdekes megállapításokat közölt. Ezek közül kiemelkedik a következő adat: tízből kilenc lakos klímaszorongó és aggódik a környezetszennyezés következményei miatt.

A magyarok átlagosan 12 környezeti problémát tudnak felsorolni. A legismertebbek az általános vagy a hazánkban élőket közvetlenül érintő jelenségek: a levegőszennyezés, a túlzott erdőirtás, az étel-, víz-, energia-, és ruhapazarlás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés.

Hazánkban nem csak félnek, cselekednek is: tízből kilenc ember határozottan állította, hogy maga is tesz a környezeti problémák ellen. A szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása a leggyakoribb környezetvédő tevékenység a magyarok körében. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók négy százaléka vezet.

Egyre inkább közismertek a környezettudatos életmóddal kapcsolatos kifejezések, a legismertebb a “fenntartható fejlődés” volt, de olyan fogalmak is egyre inkább a köztudatban vannak, mint a “vállalati fenntarthatóság”, a “fenntarthatósági jelentés” és a “körkörös gazdaság”.

A környezetszennyezés kapcsán a magyarok egyetértenek abban, hogy mindenki tehet róla és tehet ellene, a válaszadók 80 százaléka így véli. Érdekesség, hogy 10 százalék szerint a vállalatok a fő felelősök, 9 százalék pedig az országos és globális szervezeteket okolja a problémákért. Mindössze a válaszadók 1 százaléka vélte úgy, hogy nincsenek környezetvédelmi problémák.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...