Bányató visszatöltéssel a fenntarthatóságért és szokatlan madárvédelem.

Megosztás

A kavicsbányák sokoldalúsága

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőséggel bír a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) mindennapjaiban. A DDC most két újabb, Magyarországon egyedi rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogott Pest megyében, kavicsbányái területén; egy már használaton kívüli bányatavat alakítanak át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté, illetve speciális úszó szigeteket létesítettek védett vízi madarak számára.

Egy kavicsbánya új élete

A DDC 2021-ben kezdte meg a Dunaharaszti mellett található egykori kavicsbánya rekultivációját. A projekt első ütemében a tó egy részét a hatóságok által előírtaknak megfelelően visszatöltötte, és egy helyi gazdával kötött együttműködés eredményeként megművelték. Idén tavasszal – kísérleti jelleggel – kukoricával vetették be. 

Az őszi betakarítást számos munkafolyamat előzte meg; mélyszántás és talajmegmunkálás történt, amelyet vetés követett. Az idei aszály ellenére közel 2 tonna kukoricát sikerült betakarítani a területről. A betakarítást követően természetes módon szárították a kukoricamagokat, amelyeket a gazda a saját szarvasmarhaállománya számára termesztett.

Az ócsai úszósziget

A vállalat Boldog Anitával, az AB Concrete Design alapítójával, Koltai Tamás biológussal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve egy másik, még működő kavicsbányája (Ócsa) területén úszószigeteket is kialakított, hogy a bányató területén élő, védett vízi madarak számára nyugodt életteret és fészkelési lehetőséget biztosítsanak.

A projekt keretében három úszószigetet helyeztek ki a bányatóra, melyeket 3 kisebb részre bontottak és egyenként a tó aljához rögzítettek. A speciális kialakítás lehetővé teszi a víz beáramlását, így a szigetekre telepített növények gyökérzete folyamatosan víz alatt lesz, ezzel imitálva a természetes közegüket. A repülni még nem tudó fiókák számára pedig a szigetek kavicsos részéről kisebb “lejárók” vezetnek a vízbe.

A projektek bemutató kisfilmjei a DDC YouTube csatornáján megtekinthetőek.

Aktuális

Felhívás – erdei fülesbagoly telelőhelyek országos lakossági felmérése kezdődik!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság...

Mackófarsang

Farsangi mulatságra hívja a gyerekeket a Fővárosi Állat- és...

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV....

Pályázat az agrárágazati civil szervezeteknek

Hatvan millió forint keretösszeggel hirdet pályázatot agrárágazati civil szervezeteknek...

Nyolcszáz elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra igényelhető támogatás a HUMDA-tól

Várhatóan 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár, azaz e-cargo...