5300 éves ecuadori régészeti lelet Budapesten!

Megosztás

Ecuadorban francia kutatók helyi szakemberekkel 5300 éves, kakaókeményítőt tartalmazó magvakat találtak egy ősi edényben, ami igazolta a kakaó ecuadori eredetét – mondta Jose Luis Salazar Arrarte nagykövet annak kapcsán, hogy Budapest történelmet írhat, ugyanis a magyar főváros az ecuadori Palandából származó, a világ legrégebbi kakaóbabját tartalmazó agyagedény másolatának új otthona lesz.

Az Ecuador területén végzett régészeti kutatások szerint a Theobroma Cacao-t, a kakaó egy fajtáját, először az Amazonas felső részén háziasították. A Mayo- Chinchipe kultúrához tartozó Santa Ana-La Florida lelőhely bizonyítékot szolgáltatott erre a felfedezésre. Az ecuadori Palandában, 1040 méterrel a tengerszint felett található lelőhelyen fedezték fel a világ legrégebbi kakaóbabjait.

2018. októberében a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban jelent meg egy tudományos cikk “A Theobroma Cacao felhasználása és háziasítása a felső-amazóniai régióban, a közép-holocén időszak alatt” címmel (“The Use and Domestication of Theobroma Cacao during the mid-Holocene in the Upper Amazon”). A kutatást egy 19 főből álló kanadai, francia és ecuadori kutatócsoport végezte.

A cikk a kanadai Calgary Egyetemen folytatott elemzések alapján ismerteti a kakaó korai háziasítását és felhasználását Ecuadorban. Az elemzést a Santa Ana-La Florida lelőhelyen talált, két fogantyúval ellátott, Spondylus kagylót ábrázoló agyagedényen végezték, amelyből egy ember kettős képe emelkedik ki. A Mayo- Chinchipe kultúrához tartozó palack belsejében kakaóból származó keményítőszemcséket fedeztek fel, amelyek a szénizotópos kormeghatározás szerint i, e. 3500-tól i. e. 3330-ig terjedő időszakra tehetők, azaz 5300-5500 évvel ezelőttről származnak.

Az egyik budapesti csokoládémúzeumban látható mostantól a dél-amerikai állam kormánya által készíttetett hiteles másolat a történelmi relikviáról. Ecuadorban kakaómúzeum is nyílt, ahová Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas műsorvezetőt is meghívták.

“Ecuador és Magyarország között egyre erősebbek a kapcsolatok, a két ország nemrég védelmi és szénhidrogénipari megállapodást is kötött “– mondta a Blikknek a szakújságíró.

Mint fogalmazott, szinte mindenki találkozott már ecuadori termékkel, aki szokott banánt venni a boltban, mert a dél-amerikai ország exportálja a világon a legtöbb banánt és rákot, a kakaót illetően pedig a második. Most Ecuador attraktív nagykövete, José Luis Salazar és a tiszteletbeli konzul, Nyíri Iván azon dolgoznak, hogy a természeti kincsek forgalma mellett a turisztikai és a kulturális kapcsolatok is erősödjenek.

Az idegenforgalmi fellendülés miatt a Galápagos és az Amazonas itteni vidékére is meghívták a turisztikai újságírót, a kulturális kapcsolatok részeként pedig a Szamos múzeum megkaphatta az 1040 méterrel a tengerszint felett talált kakaóbabtartó edény hitelesített másolatát.

A rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a mexikói maják és aztékok az ecuadori kakaót a nahuatl nyelven „xocolatl” néven ismert ital készítéséhez használták, ami a csokoládé történetének kezdetét jelzi.

Szamos Gabriella, a múzeum igazgatója elmondta:
“Mindez nagy megtiszteltetés, a csokoládé jó a szívnek, boldogabbak leszünk tőle, s ezt már ötezer éve is tudhatták.

Aktuális

Ismét háromnapos ingyenes jazzfesztivált rendeznek Székesfehérváron

Minden ami jazz, pop, funky és világzene Székesfehérvár belvárosában,...

Tovább növelné a visszaváltást a MOHU

Az italos palackok új visszaváltási rendszerének első évi tapasztalatairól...

Koreai és japán autók javításában az élen

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Továbbra is számos élménnyel várja a látogatókat a Sóvidék

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró ezúttal...

Május végéig tart a Fülemülék éjszakája programsorozat

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot: a...