5300 éves ecuadori régészeti lelet Budapesten!

Megosztás

Ecuadorban francia kutatók helyi szakemberekkel 5300 éves, kakaókeményítőt tartalmazó magvakat találtak egy ősi edényben, ami igazolta a kakaó ecuadori eredetét – mondta Jose Luis Salazar Arrarte nagykövet annak kapcsán, hogy Budapest történelmet írhat, ugyanis a magyar főváros az ecuadori Palandából származó, a világ legrégebbi kakaóbabját tartalmazó agyagedény másolatának új otthona lesz.

Az Ecuador területén végzett régészeti kutatások szerint a Theobroma Cacao-t, a kakaó egy fajtáját, először az Amazonas felső részén háziasították. A Mayo- Chinchipe kultúrához tartozó Santa Ana-La Florida lelőhely bizonyítékot szolgáltatott erre a felfedezésre. Az ecuadori Palandában, 1040 méterrel a tengerszint felett található lelőhelyen fedezték fel a világ legrégebbi kakaóbabjait.

2018. októberében a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban jelent meg egy tudományos cikk “A Theobroma Cacao felhasználása és háziasítása a felső-amazóniai régióban, a közép-holocén időszak alatt” címmel (“The Use and Domestication of Theobroma Cacao during the mid-Holocene in the Upper Amazon”). A kutatást egy 19 főből álló kanadai, francia és ecuadori kutatócsoport végezte.

A cikk a kanadai Calgary Egyetemen folytatott elemzések alapján ismerteti a kakaó korai háziasítását és felhasználását Ecuadorban. Az elemzést a Santa Ana-La Florida lelőhelyen talált, két fogantyúval ellátott, Spondylus kagylót ábrázoló agyagedényen végezték, amelyből egy ember kettős képe emelkedik ki. A Mayo- Chinchipe kultúrához tartozó palack belsejében kakaóból származó keményítőszemcséket fedeztek fel, amelyek a szénizotópos kormeghatározás szerint i, e. 3500-tól i. e. 3330-ig terjedő időszakra tehetők, azaz 5300-5500 évvel ezelőttről származnak.

Az egyik budapesti csokoládémúzeumban látható mostantól a dél-amerikai állam kormánya által készíttetett hiteles másolat a történelmi relikviáról. Ecuadorban kakaómúzeum is nyílt, ahová Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas műsorvezetőt is meghívták.

“Ecuador és Magyarország között egyre erősebbek a kapcsolatok, a két ország nemrég védelmi és szénhidrogénipari megállapodást is kötött “– mondta a Blikknek a szakújságíró.

Mint fogalmazott, szinte mindenki találkozott már ecuadori termékkel, aki szokott banánt venni a boltban, mert a dél-amerikai ország exportálja a világon a legtöbb banánt és rákot, a kakaót illetően pedig a második. Most Ecuador attraktív nagykövete, José Luis Salazar és a tiszteletbeli konzul, Nyíri Iván azon dolgoznak, hogy a természeti kincsek forgalma mellett a turisztikai és a kulturális kapcsolatok is erősödjenek.

Az idegenforgalmi fellendülés miatt a Galápagos és az Amazonas itteni vidékére is meghívták a turisztikai újságírót, a kulturális kapcsolatok részeként pedig a Szamos múzeum megkaphatta az 1040 méterrel a tengerszint felett talált kakaóbabtartó edény hitelesített másolatát.

A rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a mexikói maják és aztékok az ecuadori kakaót a nahuatl nyelven „xocolatl” néven ismert ital készítéséhez használták, ami a csokoládé történetének kezdetét jelzi.

Szamos Gabriella, a múzeum igazgatója elmondta:
“Mindez nagy megtiszteltetés, a csokoládé jó a szívnek, boldogabbak leszünk tőle, s ezt már ötezer éve is tudhatták.

Aktuális

Egymilliót nyerhetnek a középiskolások

A Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31-ig jelentkezhetnek...

Döntős a magyar csapata a Bocuse d’Or-on

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse...

Megjelent a Magyar néphit- és népszokás kötet

A Magyar néphit- és népszokásban a Szendrey szerzőpáros saját...

Az alvás világnapja: középpontban a hotelek

A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) adták át az Alvásbarát...

A Magyar Királyság ezeréves határát járja be a zarándokvonat

Idén 17. alkalommal indul útnak május 17-én a csaknem...