Sokkoló számok jelzik: fenntarthatatlanul éljük fel a Föld erőforrásait

Megosztás

A Nature folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely a Föld természetes erőforrásainak fogyasztását vizsgálja, és ijesztő következtetésre jutott: lassan a dupla annyit használunk fel, amit bolygónk fenntartható módon tud kínálni. Egész pontosan azt jelezték, hogy 2017-ben már ott tartott az emberiség, hogy 173 százalékkal több megújuló erőforrást fogyasztottunk, mint amennyit ez a planéta éves szinten akár örökké garantálni tud – számolt be az IFL Science.

Életmódunk tehát fenntarthatatlan, és bizonyos régiókban ez fokozottan igaz. Például ha mindenhol olyan pazarlóan élnénk, mint Dubajban teszik, akkor minden évben 560 százalékos lenne az emberiség túlfogyasztása. Ha így folytatjuk, akkor a tanulmány szerint egyre több nemzet kerülhet az “ökológiai szegénység csapdájába”, vagyis képtelen lesz kitermelni megfelelő mennyiségű élelmiszert, építkezései alapanyagot és egyéb, nélkülözhetetlen erőforrást.

Ez az ökológiai deficit ráadásul igazságtalan is, hiszen az ebben szenvedő, de fejlett országokban jóval később lehet érezni a negatív hatásokat, mint a fenntarthatóbban működő, de szegény államokban.

Egy másik sokkoló statisztika szerint a Föld lakosságának 14 százalékához jut el a felhasznált erőforrások több mint fele, 52 százaléka. Ha a bolygón mindenkinek ilyen igényei lennének, akkor a biokapacitás 367 százalékát élnénk fel minden esztendőben

Jelenleg az emberiség közel háromnegyede él olyan helyen, ahol több erőforrást fogyasztanak, mint amennyit a Föld fenntarthatóan tud termelni. Ez az adat akkor sarkall igazán változtatásra, ha hozzátesszük: a tanulmány szerint 1980-ban még csak 57 százalékos volt ez az arány.

Aktuális

FŐKERT: Csak az életveszélyes fákat vágta ki Budafok-Tétényben

A 2021. április 25. napján megjelent Történelmi fasor kivágásába...

MÁV-Volán-csoport fenntarthatósági együttműködése a Föld megóvása érdekében

A MÁV-Volán-csoport célja 2050-ig a klímasemlegesség elérése, ennek érdekében...

A tőrösdarazsak ártalmatlanok! Ne féljünk tőlük, ne üldözzük őket!

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Egyre erősebb szélviharokra számíthatunk Magyarországon

Fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat a...