Őzek az utakon! – Megkezdődött az üzekedés

Megosztás

Hazánkban a tavalyi, 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el, ezek 76%-a, 5142 darab őz volt. A legtöbb, 522 őzgázolás Vas megyében történt (az esetek 10%-a), Pest megyében ez a szám 434 (8%). – Adta hírül az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, vadásznyelven: üzekedése. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat. Az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja (országos állományát 375 500-ra becsülik). A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. Az balesetek jelentős része azonban megelőzhető az alábbiak betartásával:

  • Ne csak a táblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel a következő hetekben!
  • Ha rosszul belátható az útszakasz vagy rosszak a látási viszonyok, vezessünk lassabban!
  • Ha őz szaladt át az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy másik is követi! Lassítsunk, dudáljunk!
  • Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról vagy átsodródva a szembe jövő sávba még nagyobb baj történhet.

Ha az ütközés bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget! A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

Aktuális

Mindent beleadtak!

Mesés környezetből indult a 16. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny. Hangos...

A PET Kupán megint nagyot alakítottak!

Újabb környezetvédelmi rekord a Tiszán. Több mint 15 tonna...

Ma indul 16. szülinapos kerékpárverseny!

A Kölcsey Központ konferenciatermében tartotta meg sajtótájékoztatóját a 16....

Debrecenből rajtol kedden a Székelyföldi Körverseny!

Ön élőben nézi a versenyt, amely hihetetlenül gyönyörű tájakon...

Székelyföldi Körverseny, anyaországi rajttal

Idén először lépi át az országhatárt a Székelyföldi Kerékpáros...