Menstruációs bugyi, mosható pelenka

Megosztás

ZERO WASTE: Mosható intimbetét, egyszer használatos betét helyett menstruációs fehérnemű.  Mosható cuki-pelus, zsebkendő, szalvéta és szendvicscsomagoló …

Gyermekkoromban még használtunk mókuskás textilzsebkendőt, és otthonról vászonterítőben vittük a szendvicset a suliba vagy a kirándulásra. Aztán hirtelen menő lett a papírzsepi, mert nem kellett mosni. Elég volt kidobni és kész. Pár év múlva egy komolyabb megfázás alatt előfordult, hogy csak egy napon én magam elhasználtam egy százas nylonzacskónyi zsebkendőt … és ez csak én voltam, csak egy megfázás egyetlen napja volt. Belegondolni is rémisztő, hogy ez több millió tonnányi szemetet is jelenthet világszerte.

Egy kisgyermekgondozó ismerősöm szerint a bölcsijében maximum két óránként teszik tisztába a gyerekeket. Két óránként csak az ő csoportjában 10 pelus, plusz törlőkendő – és ez még csak popsitörlő.

Hol van még az örök „Szilvia”, a szalvéták, az egyéb papírhulladék, amik csak a konyhából kerülnek a szemetesbe. És persze azok a „bizonyos napok” … minden velejárójával együtt.

A mindennapos használatban eszünkbe jut-e a menő mintás papírzsebkendők használata közben, hogy az a minta, amit az orrunkba tolunk, tulajdonképpen milyen festékből van? A konyhai színes és gyümölcsmintás törlőkendőket milyen anyaggal itatták át, hogy ezt a látványt elérjék? Vagy csak felmerült-e bennünk az, hogy a betétek nedvszívó képessége milyen kémiai anyaggal növelhető, és attól lehet-e bármi bajunk?

Major-Megyeri Tündét (MMT) – aki maga is a ZERO WASTE küldöttének tekinti magát – kérdeztem, hogyan látja a kérdéskört. Tündi a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusként, kutatási témája a mikrobiológia volt. Később az egyik magyar gyógyszergyártó cégnél dolgozott minőségbiztosítóként. Mára azonban a hobbyjából nyert munkájával foglalkozik. Így született meg a TIMO DESIGN.

MMT: Napjainkban nagyon sok nő küzd különböző nőgyógyászati vagy bőrproblémákkal, amelyek egy részét a vegyi anyagokkal “teletömött”, túlterhelt eldobható betétek és tamponok okozzák, ezért nekik egy egészségesebb alternatíva lehet a bőrbarát textilekből készült mosható női betét és menstruációs fehérnemű. Az eldobható egészségügyi betétek, tamponok és pelenkák nedvszívó képességéért a bennük található nátrium-poliakrilát nevű vegyület felel. Ez a vegyület képes saját súlyának több százszorosát felvenni víz (nedvesség) formájában, egyedülálló képessége van,nem csak a vízmolekulák felszívásában, hanem megtartásában is. Ezen tulajdonságát használják ki betétek, tamponok és pelenkák gyártásánál. Azonban azt kevesen tudják, hogy a nátrium-poliakrilát rendkívül mérgező vegyület, ami belélegezve, bőrrel érintkezve vagy lenyelve súlyos egészségkárosodást okozhat. Egyes kutatások szerint negatívan befolyásolhatja a női ciklust (elnyújthatja vagy görcsöltethet). Egy nő évtizedekig menstruál, ezért az eldobható intimhigiéniai termékek használatával komoly veszélynek teszi ki saját szervezetét. Ráadásul nagyon sok hölgy küzd ilyen-olyan visszatérő nőgyógyászati panaszokkal (pl. hüvelyszárazság, gombásodás vagy ekcéma), amelyek egy része szintén ezen eldobható termékek használatára vezethető vissza. Nekik jelenthet alternatív megoldást a bőrbarát Oeko-Tex Standard és GOTS minősítésű textilekből készült menstruációs alsónemű és mosható női betétek használata. Vevői visszajelzések alapján a korábbi panaszok zöme rövid időn belül megszűnt vagy jelentősen mérséklődött. A saját tapasztalatom is ugyanez. Minden nő egyedi és megismételhetetlen, más-más problémával vagy igénnyel, ezért igyekeztem a hölgyek igényeihez több területen is alkalmazkodni. Így kortól függetlenül megtalálhatják az optimális, a ciklusukhoz legjobban igazodó darabot, hogy még komfortosabban érezzék magukat azokon a napokon, vagy akár egy átlagos hétköznapon. A fehérneműk egyedi formavilággal és stílussal rendelkeznek. Hiszen „a stílus maga a NŐ”. Így nemcsak értékesítek, hanem a termékcsalád létrehozatala számomra egy küldetés nőtársaim egészségéért és környezettudatosságukért. Kétgyerekes anyukaként törődnöm kell a saját és mások gyermekeinek egészségével és jövőjével, valamint fontos számomra, hogy a háztartási hulladékot lehetőleg nullára csökkentsem, vagy legalábbis közelítsek e felé.

Az eldobható termékekkel folyamatosan mérgezzük az egyetlen Földünket és hamarosan ellep minket a szemét. Egyedi, kézműves, kiváló minőségű és ami a legfontosabb, újrahasznosítható, újra használható termékeket készítek, amelyek segítséget nyújtanak nemcsak az anyukáknak, hanem minden környezetére figyelő és a jövőt féltő nőnek, családnak. A Timo design kínálatában kiemelt figyelmet fordítok a háztartásban használt termékek többszöri felhasználására. Kínálatunkban több mint 30 féle termék található, amelyek megkönnyíthetik egy környezettudatos anyuka és család életét. A termékek készítéséhez használt innovatív textilek java részét egyedileg gyártatom le külföldi textilipari cégekkel, ezáltal a termékek egyedülállóak. A textilek egy része természetes antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Mosható vattakorong

Örmény Georgina Viktória (ÖGV): Hogyan érinti a Timo design brandet a vírushelyzet?

MMT: Rögtön az első hullámnál feltűnt, hogy az emberek nyitottak az újrahasznosítható termékekre. A boltok első „lerohanása” után keresni kezdték a lehetőséget, hogy ne kelljen annyit sorba állniuk. Újrahasznosítható és mosható termékeket kerestek. Örömmel fogadtuk, hogy az emberek nyitnak a régi-új dolgok felé.

ÖGV: Úgy tudom a Timo design az első zero waste termékcsalád a témakörben az országban …

MMT: Valóban magam szabadalmaztattam magát a termékcsaládot, (nem csak Magyarországon, de egész Európában), de nem az én készítettem az első ilyen terméket. Tulajdonképpen a kisfiam keltette életre a Timo design-t, mert akkora baba volt, hogy nem kaptam rá pelenkát. Később az ötletből kiindulva született a többi termék és váltam magam is zero waste hírnökévé. Európa számos országába szállítunk, így tervünk van bőven. Sok a feladat és több kampányban is részt veszünk küldetésünk népszerűsítéséért, melyekről később is örömmel tájékoztatjuk az olvasókat a tisztabudapest.hu portálon.

Legó mintás mosható pelus

Aktuális

Mutatjuk a MICHELIN Guide ajánlást kapott hoteleket!

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró...

Egyre többen kempingeznek hazánkban

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete...

Az amerikai magyar „nyomokat” mutatja be az új közösségi applikáció

Három éve indult útjára a digitális “jenki huszár”, azaz...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...