A környezet- és bőrkímélő mosás titka: 8 érv a mosódió használata mellett

Megosztás

A fenntartható jövő egyik záloga, hogy kerüljük a nem lebomló, a vizet és földet szennyező termékek használatát. Ezek a toxikus anyagok az állatok és az emberek szervezetébe is kerülhetnek, így elemi érdekünk a mellőzésük. A mosószerek is tipikusan ilyen összetevőkből állnak, a szennyvíztisztítás pedig nem szűri ki mindet, ráadásul sok embernél a ruhákon keresztül bőrirritációt és allergiás tüneteket is okoznak. A környezet- és bőrkímélő mosásnak több módja is van, de mind közül a mosódió az egyik legnépszerűbb.

A főként Délkelet-Ázsiában termő mosódiófa vagy szappanfa a szappanfafélék családjába tartozik. Ezt a szubtrópusi növényt Nepálban, Pakisztánban, Indiában és Indonéziában évszázadok óta használják mosásra. A mosódióban található hatóanyag, a szaponin vízzel érintkezve habzani kezd, és ugyanolyan hatása van, mint a szappannak.

Egy adag ruha mosásához 4-8 fél mosódióhéjat szoktak alkalmazni, ezek pedig 3-4 alkalommal is felhasználhatók. A mosódiókat vászonzsákban szokták a ruhákkal teli mosógépbe rakni. Folyékony változatban is használható, ilyen kiszerelésben már a legtöbb drogériában is kapható. Makacsabb foltok esetén folttisztító sót lehet hozzátenni a biztosabb hatásért.

Egyetlen hátránya, hogy hernyóselyem és gyapjú ruhákhoz nem szokták ajánlani, viszont sok érv szól mellette. Fel is soroljuk a mosódió legfontosabb előnyeit:

  • 1, Olcsóbb, mint a megszokott mosószerek.
  • 2, Teljesen természetes, környezetbarát mosószer, száz százalékban lebomló anyagokkal, és még komposztálható is.
  • 3, Kiválóan oldja a hétköznapi szennyeződéseket, ráadásul a kellemetlen szagokat is eltávolítja.
  • 4, A mosódió révén nemcsak a hagyományos mosószerektől, de az öblítőtől is el lehet köszönni. Vízlágyító hatásával csak a mosódió használata is elegendő, hogy puhák maradjanak a ruhák.
  • 5, Nem roncsolja a textíliák anyagát, 30-tól 95 Celsius-fokig minden mosási hőmérsékleten megbízható.
  • 6, Bőrbetegséggel és allergiával rendelkezők is bátran használhatják, nem okoz bőrirritációt. Foszfátoktól és egyéb szintetikus anyagoktól is mentes, így érzékeny bőrű emberek és babákra mosó szülők számára is remek választás.
  • 7, Antibakteriális hatásával eltávolítja a mikrobákat, így a mosógépben nem telepednek meg a legyengült immunrendszerre különösen veszélyes baktériumok.
  • 8, Folyékony változata a tisztítószereket is tudja helyettesíteni.

Aktuális

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...

Őzek az utakon! – Megkezdődött az üzekedés

Hazánkban a tavalyi, 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek...

El a kezekkel az erdőinktől!

Brüsszel most az erdőinkre pályázik - írja facebook oldalán...

Greenpeace: Dízel autó kilőve!

Már csak a dátum hiányzik. A Greenpeace Magyarország átadta Karácsony...