Ma indul 16. szülinapos kerékpárverseny!

Megosztás

A Kölcsey Központ konferenciatermében tartotta meg sajtótájékoztatóját a 16. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny Debrecenben.

Lukács László, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki elárulta, hogy ez év januárjában megszületett ötlet valósult meg a debreceni szakasz megszervezésével. A szervezők áldozatos munkájának köszönhetően sikerült létrehozni a debreceni startot pár hónap alatt. „ A székely körverseny ettől az évtől már nemcsak attól nemzetközi, hogy 8-10 külföldi csapat versenyzői vesznek részt benne, hanem, hogy 2 ország területén zajlik”- emelte ki beszédében Lukács László. A debreceni 91 km-es első szakasz után a következő etap Marosvásárhelyről indul és Csíkszeredán fejeződik be, kicsivel több, mint 161 km után.  A harmadik szakasz Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy közötti 136,8 km-es táv lesz. Negyedik nap 144 km-et tekernek a versenyzők Sepsiszentgyörgy és Hargitafürdő között, majd az utolsó szakasz Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti 149 km-es tekeréssel zárul. Lukász László beszédét azzal zárta, hogy reméli, hogy a 17. Székelykör ismét Debrecenből indul jövőre.

Barcs Lajos, Debrecen város sportért felelős alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a város számára megtiszteltetés, hogy először Debrecenből indulhat el a székely körverseny, amely szakított az eddigi hagyományaival, és a három székelyföldi megye mellett a magyarországi Debrecen is bekapcsolódhatott, amely helyszínt biztosít a verseny résztvevőinek. A második legnagyobb magyar város alkalmas arra, hogy lebonyolítsa az itteni szakasz megszervezését, másrészt a város a gazdasági, kulturális értékei mellett most a sportban is megmutathatja erejét. Az országúti kerékpározás Debrecenben az elmúlt években erőre kapott, hiszen a kormány korábban már döntött arról, hogy Debrecenben épülhet meg az új Velodom, amelynek az első ütemeként átadott VeloParkot már áprilistól használják a debreceni országúti kerékpárosok.  Az alpolgármester kifejtette, hogy a versenyszervezés terén is tapasztalt már a város, hiszen 2020-ban a Tour de Hongrie egyik szakaszát Debrecenben szervezték meg. Az infrastruktúra folyamatosan fejlődik Debrecenben, ahol a debreceni sportcentrum keretein belül a DSI Cycling Teamnek van országúti kerékpáros versenycsapata a városban, ahol remélhetőleg egyre több fiatal próbálhatja ki tehetségét ebben a sportágban. Az alpolgármester elújságolta azt is, hogy Debrecennek 90 km hosszú kerékpárút hálózata van, amelyet 120 km-re kívánnak bővíteni a következő évben. A verseny turisztikai szempontból is jelentős, hiszen a televíziós közvetítésnek köszönhetően Debrecen ismét reflektorfénybe kerül. „A városban 2 új hotelfejlesztés van, amelyből látszik, hogy turisztikailag folyamatosan fejlődik Debrecen”- hangsúlyozta Barcs Lajos, alpolgármester.

Jakab Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke is megosztotta gondolatait a rendezvényen. Az alelnök elmesélte, hogy a 16 év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a körverseny, amelyhez korábban csak 2 székelyföldi megye társult, majd később a harmadik székely megye is szervező-lebonyolító lett, idén pedig Debrecen csatlakozásával teljesedett ki a verseny, amely a nemzeti összetartozást erősíti. A verseny Székelyföld számára jelentős idegenforgalmi előnnyel jár, hiszen rengeteg turista látogat el a verseny idején. Maros megye, Hargita megye, Kovászna megye a versennyel egységes turisztikai brandet népszerűsít.  „ Ide utazásomkor Jól esett a szememnek egy összefüggő bicikliút infrastruktúrát látni egészen Debrecenig”- mondta Jakab Barna, aki hangsúlyozta, hogy céljuk, hogy a következő években Háromszéken is egyre több bicikliútszakaszon vezessen ez a verseny.  

Balogh Attila, a Béres Gyógyszergyár Zrt. regionális területi vezetője elmondta, hogy cégük az egészségmegőrzés piacvezetőjeként kötelességének érzi a magyar sport támogatását. Együtt működnek többek között a Magyar Öttusa Szövetséggel, a Magyar Kézilabda Akadémiával, a Szolnoki Olajbányász Kosárlabda Klubbal és számos sportágat támogatnak. A Béres Gyógyszergyár számára fontos, hogy kiváló minőségű, drogmentes készítménnyel készüljenek fel a sportolók egy sporteseményre. Az idei versenyen a cég a legújabb termékével, a Béres Magnézium Direkt granulátummal támogatja a résztvevők teljesítményét. Második éve van jelen a Béres Gyógyszergyár a sporteseményen, mint támogató, amelyen a sportolók és az őket kísérők a nemzeti egység láncát szimbolizálva jelennek meg a versenyen, mondta Balogh Attila.

Aktuális

Bill Gates kedvenc írója új könyvében a modern világ működését segít megérteni

Vaclav Smil, a cseh-kanadai környezettudós és közgazdász filozófiából szerezte...

Budapest után ezek a legnépszerűbb fürdővárosok

Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula,...

​Potápi Árpád János: a gyerekekben erősíteni kell a magyarságtudatot és a hazaszeretetet

A gyerekekben erősíteni kell a magyarságtudatot, a hazaszeretetet és...

​MTÜ: a magyar turizmus az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb nyertese

​Minden előzetes várakozást felülmúltak az augusztus 19. és 27....

Három templom: Rajkán startolt el a nemzetközi művészeti projekt

Kortárs vizuális művészeti kiállítás három országban, három helyen, három...