A jelenlegi ígéretekkel nem érjük el a párizsi klímaegyezmény céljait

Megosztás

A Climate Action Tracker (CAT) kutatócsoportja szerint a klímaváltozás elleni harc jelenlegi ígéreteivel 2100-ra 2,4 Celsius-fokkal nő a globális átlaghőmérséklet – számolt be a BBC. Az új nemzetközi előírások 0,2 Celsius fokkal csökkentették az előrejelzést, de még így is bőven tarthatatlannak tűnik a párizsi klímaegyezmény 1,5-2 Celsius fokos célja.

Bill Hare, a kutatásban közreműködő Climate Analytic képviselője szerint komoly különbség van a kormányok ígéretei és a jelenlegi szabályozások hatása között. Kiemelte, hogy az autóipar változásai különösen aggasztóak, hiszen a nagyobb ökológiai lábnyomot hagyó autók (például a SUV kategóriába sorolt járművek) egyre népszerűbbek, és semmit sem tesznek a környezetszennyező trend ellen.

Niklas Höhne, a CAT klímakutatója hangsúlyozta: jó hír, hogy egyre több kormány tűzi ki célként a karbonsemlegességet, de ezt hosszútávú tervekkel is támogatni kellene. Jelenleg ugyanis véleménye szerint olyan rövidtávú projektek zajlanak, amelyek alapján a következő 10 évben a párizsi klímaegyezmény ígéreteinek felét lehetne határidőn belül megvalósítani.

További problémának érzi a szakember, hogy a társadalomra bízzák a fenntartható életmód kialakítását, miközben ezt csak állami szabályozással lehet megoldani. Példaként hozták Hollandiát, ahol nemrég betiltották az olcsó repülőjegyek és a SUV-ok hirdetéseit. Egy amerikai hirdetési ügynökség, a Forsman & Bodenfors pedig bejelentette: nem dolgozik együtt olaj- és gázipari cégekkel – ezt is köetendő példaként említették.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...