A hazai áramfogyasztás még mindig alacsonyabb a járvány előtti szintnél

Megosztás

Közzétette május havi villamosenergia-piaci riportját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A jelentésben olvasható, hogy májusban látványosan, 8,2 százalékkal emelkedett a hazai villamosenergia-fogyasztás a 2020. májusi, a COVID járvány első hullámát jellemző korlátozások miatti alacsony szinthez viszonyítva. A két évvel korábbi szinttől azonban némileg elmaradt a hazai kereslet nagysága.

A villamosenergia termelés 3,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év májusában. Az európai trendekkel összhangban a fosszilis termelés bővült, a gáztüzelésű erőművek teljesítménye 50 százalékkal emelkedett, és a tavalyi alacsony szinthez képest a lignit tüzelésű termelés is 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A naperőművek súlya a villamosenergia- termelésen belül 10 százalék körüli volt, a termelés csúcsértéke az 1400 MW-t is meghaladta. Egyes napokon a naperőművek negyedórás termelése közel azonos volt a nukleáris termeléssel, míg május 9-én pár órában meg is haladta azt.

A májusi bruttó villamosenergia-fogyasztás 8,4 százalékkal volt magasabb, mint 2020. azonos időszakában. A maximális rendszerterhelés 473 MW-tal magasabb, mint a pandémia első hulláma alatt 2020. májusában volt és közel azonos az azt megelőző évekhez képest.

A növekvő keresleti környezetben a másnapi árak áprilishoz hasonló magas szinteken ragadtak, A fosszilis termelésnek a tényezőárak, és különösen az új csúcsokra törő CO2 kvóta árak miatti költségnövekedését csak időszakosan tudta ellensúlyozni a régiós megújuló termelés felfutása. Az áremelkedés a hosszabb távú árakban is megjelent, az éves zsinórtermék ára termék 70 €/MWh-ig kúszott.

A szabályozási költségek jelentősen emelkedtek májusban, a rendelkezési állási díjak 3,5-szeresére emelkedtek az előző májusi szinthez képest. A tavalyinál magasabb kapacitásigények mellett elsősorban az emelte meg a költségeket, hogy karbantartás miatt a hónap folyamán végig hiányoztak nagyerőművek a piacról. A szabályozási energiadíjak a márciusi csúcs után tovább mérséklődtek, de még mindig 16 százalékkal meghaladták a tavaly májusi értéket.

A májusi villamos energia piacmonitoring riport elérhető itt.

Aktuális

Így költünk, ha érkezik a baba

Ha bővül a család, a megfelelő otthon biztosítása a...

A fenntartható jövő megvalósításához nélkülözhetetlen a gazdaság zöldítése

Hiszünk abban, hogy a jövő a közép-európai együttműködésben rejlik,...

Bányató visszatöltéssel a fenntarthatóságért és szokatlan madárvédelem.

A kavicsbányák sokoldalúsága A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt...

Már 34 áruházban fogadja a SPAR a használt sütőolajat

A háztartási használatot követően több tonna étkezési olajat és...