Óriási siker: minden eddiginél több hazai éttermet ismert el a Michelin Guide

Megosztás

A vidéki gasztronómia fejlődését jelzi, hogy már Budapesten kívüli éttermek is elnyerték a Michelin bírálóinak tetszését és jó pár olyan hely van, ahova érdemes elutazniuk mindazoknak, akik gasztronómiai élményre vágynak – mondta Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró, egyetemi dékán.

Hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős klubjához. Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.

Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is. Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot.

Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott. A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta: A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít. Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött. Ez a dinamizmus a turizmus és a gasztronómia szoros együttműködésének példája.

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára. Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.

A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.

A Michelin Kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

Új 1 Michelin-csillagos étterem:

  • Pajta – Őriszentpéter

Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot

  • 42 – Esztergom
  • Salt – Budapest
  • Costes – Budapest
  • Borkonyha Winekitchen – Budapest
  • Babel – Budapest
  • Rumour – Budapest
  • Essencia – Budapest

BIB Gourmand:

Új Bib Gourmand éttermek:

  • Iszkor – Mályinka
  • Újváros Bisztró – Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Goli – Budapest
  • Platán Bisztró – Tata

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

  • Macok – Eger
  • Morzsa – Pécs
  • Casa Christa – Balatonszőlős
  • Sparhelt – Balatonfüred
  • Kistücsök – Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:

Új Zöld csillagos étterem:

  • Natura Hill – Zebegény (új)

Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Onyx Mühely – Budapest
  • Salt – Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Szaletly – Budapest
  • Kollázs – Budapest
  • Zazie Bistro – Budapest
  • Teyföl – Szentendre
  • Füge – Biatorbágy
  • Cut & Barrel – Budapest
  • Sho Tihany – Tihany
  • Virtu – Budapest
  • Aleli – Budapest
  • Bilanx – Budapest

Megőrizték ajánlásukat:

  • Natura Hill – Zebegény
  • Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely
  • Hoppá! Bistro – Budapest
  • A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
  • Hosszú Tányér – Hosszúhetény
  • füge – Tihany
  • Öreg Prés – Mór
  • Zelna Borbisztró – Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius – Tihany
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
  • Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök
  • Rutin – Budaörs
  • Neked Főztem – Zánka
  • Zip’s – Miskolc
  • Avalon – Miskolc
  • NOON – Balatonfüred
  • GÓRÉ – Kisharsány
  • Graefl Major Kétútköz – Poroszló
  • Umo – Budapest
  • Bobajka – Tarcal
  • Botanica – Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel – Csopak
  • MoszkvaTéЯ Bisztró – Budapest
  • Tati – Budapest
  • White Salon – Budapest
  • Zincenco Kitchen – Budapest
  • FLAVA – Budapest
  • Fricska 2.0 – Budapest
  • Piac 42 – Esztergom
  • Nobu Budapest – Budapest
  • Costes Downtown – Budapest
  • Onyx Mühely – Budapest
  • St. Andrea – Budapest
  • Textúra – Budapest
  • Mák – Budapest
  • Arany Kaviár – Budapest
  • Víg Molnár Csárda – Csopak
  • IKON – Debrecen
  • LAMAREDA – Győr
  • Kővirág -Köveskál
  • Végállomás BistroWine – Miskolc
  • 67 Sigma – Székesfehérvár
  • Sauska 48 – Villány
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Stand25 Bisztró – Budapest
  • FELIX Kitchen & More – Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck – Budapest

Különdíjak:

  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka
  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen – Budapest
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

Aktuális

Mutatjuk, kik kapták idén a Magyar Nyelvőr Díjakat

A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben átadja a Magyar...

Koreai és japán autók javításában az élen

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Óriási siker: minden eddiginél több hazai éttermet ismert el a Michelin Guide

A vidéki gasztronómia fejlődését jelzi, hogy már Budapesten kívüli...

ELTE Legendák: új kötet mutatja be a magyar irodalmi és tudományos élet kiemelkedő alakjainak írásait

Az Eötvös Kiadó bemutatja első szépirodalmi kötetét: az antológiában...