Vonattal a csíksomlyói búcsúra: mutatjuk a megállókat!

Megosztás

A csaknem fél kilométer hosszú, a Kárpáteurópa Utazási Iroda által indított Össznemzeti Zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai immár 17. alkalommal, minden évben felkeresik Erdélyt, a Csíksomlyói Búcsút és a Történelmi Magyarország, az egykori Magyar Királyság 1000 éves határát. Az Össznemzeti Zarándokvonatot felmatricázott Tamási Áron mozdony húzza a Székelyföldre. A 2024. évi program újdonsága: a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört.

A négy napos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombatján a 500 ezer zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország Ezeréves határára jutnak el többezernyi székely társaságában a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokai.

Idén már 17. alkalommal érkeznek Erdélybe a különvonatok. A Csíksomlyó Expressz Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Békéscsaba megállással Dél-Erdélyen át Székelyföld felé felé, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadása Erdélyben felejthetetlen emlék.

A 2024. évi program újdonsága: a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A Székely gyors és a Csíksomlyó Expressz Dél-Erdélyen át jut el a Székelyföldre, innen az egykori Magyar Királyság 1000 éves határára a Gyimesekbe, majd 4 nap múlva Észak-Erdélyen át vissza Magyarországra. A vonatok vendégei Eperjes KárolyKossuth díjas színművész, a Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc díjas érdemes művész.

Megállóhelyek Erdélyben: Arad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Sepsibükszád, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszetkirály, Csíkszereda, Madéfalva, Gyimesbükk, Csíkrákos, Csíkmadara, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly – azaz egy teljes erdélyi kör.

A zarándokok természetesen részt vesznek a csíksomlyói búcsún, a Mária ünnepen, majd másnap eljutnak az egykori Magyar Királyság 1000 esztendős határára. Itt is szentmise és ünnepi műsor várja őket.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat a tervek szerint júniusban 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsik behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról, a szerelvényen vonat rádió szól. A zarándokvonaton adományt gyűjtenek a gyimesbükki árvák javára. A 2 vonaton évente csaknem másfélezren utaznak, idén is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda, csak azért nem többet mert a vonatok hossza Székelyföldön, a kisebb vasútállomások miatt limitált.

A Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz részletes programját ITT és ITT érik el.

Aktuális

Ha szereti a nyugalmat, a történelmet és a hasát, ide el kell mennie!

A Hejce, az ezer álom faluja című útikönyvet Budapesten,...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Turisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek...

Meghosszabbított határidővel lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31....

Támogassa adója 1 százalékával a magyar nyelv bástyáját, a Magyar Nyelvőr Alapítványt!

Csak egy-két percet kell rászánnia az adóbevallás elkészítésekor, vagy...