Végső nyughely egy erdei fa gyökereinél

Megosztás

A kegyeleti emlékerdő egy olyan erdei temetkezési emlékhely, ahol az elhunyt hamvai egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában kerülnek elhelyezésre az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél. – Mondja Czumpf Attila, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi titkára, az idén hét éves Emlékerdő vezetője

Mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünkért, ezért a kegyeleti emlékerdő programban kizárólag olyan urnákat helyeznek el, melyek megfelelnek a magas környezetvédelmi előírásoknak. Garantálják, hogy nem kerül természetidegen anyag a környezetünkbe.

A kegyeleti emlékerdő program egy olyan hazai kezdeményezés, amelyet a nyugat-európai országokban már évek óta sikeresen alkalmaznak. Az erdészetek által kijelölt területeken, a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait környezetbarát urnában. A fa gyökerei a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat. Mintegy metaforikusan fenntartva az élet örök körforgását, csodálatos emléket állítva az egykoron élőnek.

 A kegyeleti emlékerdő tiszteletben tartja az emberiség történelme során kialakult temetkezési kultúrákat, kegyeleti szokásokat. Egy természetes és méltóságteljes búcsúztatási forma, mely méltó alternatívája lehet a hagyományos sírkerteknek, temetőknek és azok számára, akik az örök nyugalmat a természetesebben képzelik el. Így a temetés felvétele is a szokásos módon, minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik.

Békében a természettel

Az emlékerdőben egyaránt lehetőség van világi és egyházi szertartásokra is. Az erdei temetést megelőző templomi, illetve ravatal termi búcsúztatás után az Emlékerdőbe már csak a szűk családi kör érkezik. Így a hozzátartozóknak alkalmuk van egy bensőségesebb, személyesebb hangvételű búcsúra. Ekkor az ember újra eggyé válhat az őszinte és hamisítatlan természettel. Ez a kapcsolat ember és természet között mindig is örök érvényűnek számított. Az erdei búcsúztatáshoz lehetőség van természetes és ízléses erdei dekorációt készíteni, így a művirágokkal és drótfonatú koszorúkkal nem terhelik meg környezetünket.

Az temetkezők maguk választják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fához kívánják örök nyugalomra helyezni. Egyéni elképzeléseket figyelembe véve lehetőség van akár még életünk folyamán kiválasztani végső nyughelyünket, amely lehet egy hűs árnyat adó öreg fa tövében, vagy egy fiatal csemete fánál, de akár egy tisztáson vagy egy vadrózsabokor oltalmában is. 

Aktuális

Ennél rohadtabb kullancsot még nem láttál!

A kis szemét dög képes métereken át követni kiszemeltjét!...

Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt magyar résztvevője

Az Európai Bankhatóság ma publikált stressztesztjében résztvevő egyetlen hazai...

Királynők öltözőjében jártunk

Vajon mi köti össze a japán császárt, az angol...

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...