Újrahasznosítási pont

Megosztás

Az I. kerületi Önkormányzat egyedülálló módon két önkormányzatilag támogatott újrahasznosító pont létrehozására írt ki pályázatot.

A Budavári Önkormányzat eltökélt az újrahasználat lehetőségeinek népszerűsítése és feltételeinek kialakítása mellett, hiszen ezek egyben szociális feladatok is.

Az I. kerületben rendezett, tiszta, vonzó boltok nyílnak a Győző utca 5. és a Fő utca 19. szám alatti helyiségekben, ahol mindenki leadhatja feleslegessé vált holmijait, amit mások kedvezményes áron vásárolhatnak meg. Lehetőséget nyújtanak továbbá a használt felszereléseket és holmik továbbítására az ország rászoruló települései felé. Az újrahasznosító “charity” boltokba emelt fővel mehet be vásárolni bárki, és minden vásárló szívesen tölt benn időt. Ezek, a kerületi pályázat keretében nyíló átadópontok egyúttal közösséget erősítő, és környezetvédelmi szemléletet formáló hatásúak is. 

A pályázat kiírása mellett fenntarthatósági és szociális érvek is szólnak. Tapasztalatból tudjuk, hogy az évek alatt sok, még tökéletesen használható holmi halmozódik fel a háztartásokban és válik feleslegessé. Ez sajnos akkor is így van, ha az ember nem él pazarló életet: az összeköltözések, a gyerekek növekedése, életmódváltozás, stb mind-mind eredményezhet felesleget lakásainkban. Fenntarthatósági szempontból a legelőnyösebb, ha az árucikkek kidobás vagy újrahasznosítás helyett újra használatba kerülnek. A környezetvédelem irányelveinek fontos szempontja a kevesebb szemét termelése, és az újrahasználható lakossági tárgyak megfelelő kezelése. Az újrahasználati pontok kialakítása a túltermelés és a felesleges hulladékok keletkezése ellen nyújt segítséget. Valamint szociális szempontból nagyon hasznos, ha megfizethető áron hozzá lehet jutni jó minőségű, mások által már nem használt különféle termékekhez.

Aktuális

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...

Őzek az utakon! – Megkezdődött az üzekedés

Hazánkban a tavalyi, 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek...

El a kezekkel az erdőinktől!

Brüsszel most az erdőinkre pályázik - írja facebook oldalán...

Greenpeace: Dízel autó kilőve!

Már csak a dátum hiányzik. A Greenpeace Magyarország átadta Karácsony...