Taroltak a magyar éttermek – mutatjuk, hova induljon MICHELIN-csillagot érő ételekért

Megosztás

Minden korábbi várakozást felülmúló, elsöprő eredményt hozott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó eseménye. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően egy budapesti mellett egy tatai étteremnek is sikerült két MICHELIN-csillagot nyernie, egy MICHELIN-csillagot pedig 6 fővárosi vendéglátóhely mellett egy esztergomi étterem kapott – tudtuk meg a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Érdemes megemlíteni, hogy emellett a vendéglátóhelyek országszerte 6 BIB Gourmand díjat és 47 tányér ajánlást „söpörtek be”. A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő zöld csillagot − amelyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni − most 4 vendéglátóhely is megkapta.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte, óriási siker a hazai gasztronómia számára, hogy a fővárosiak mellett immáron a magyar vidék minőségi éttermei is felkerülnek a világ gasztronómiai térképére.

A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek MICHELIN-csillagot, ráadásul a tatai Platán Gourmet rögtön kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert. A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva hazánk másik két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát 6 fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést. Így hazánk összesen 2 két MICHELIN-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.

Platán Gourmet csapata

A MICHELIN Guide által szervezett eseményen Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta: „A rangos elismerés a csúcskategóriás konyhaművészet, a minőségi magyar konyha és vendéglátás, egyszóval a hazai gasztronómia tartós fejlődésének bizonyítéka és záloga is egyben. Jelentősége a hazai és nemzetközi turizmusban pedig közép-, valamint hosszútávon egyaránt megmutatkozik, hiszen erősíti hazánk országimázsát, növeli nemzetközi turisztikai ismertségünket, desztinációink népszerűségét.”

Elkészült az első MICHELIN Guide Hungary kiadvány

Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón online köszöntötte a hazai gasztrovilágot. Beszédében kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.”

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2022. évi díjazottjai:

Kettő MICHELIN-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy MICHELIN-csillag:

  • 42, Esztergom
  • Rumour, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • Costes, Budapest
  • essência, Budapest
  • Salt, Budapest

BIB Gourmand:

  • Anyukám Mondta, Encs
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Kistücsök, Balatonszemes
  • Macok, Eger
  • Mór24, Balatonfüred
  • Sparhelt, Balatonfüred

Zöld csillag:

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Major Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Műhely, Budapest
  • Salt, Budapest

Aktuális

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló...

Mongolul jelent meg könyv a magyar köszönésekről

Cedev Önörbajin professzor, akadémikus előszavával, Gurdagva Ingtur fordításában jelent...

Az NTAK-ból már látszik: nőtt az utazók száma az őszi szünetben

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró...

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis és közepes...

A Google és az MTÜ összefogtak a turisztikai szolgáltatók erősítésére

Jelentős a digitális készségfejlesztés iránti igény az ágazat szolgáltatói,...