Szent István-napi kenyér: a hagyomány és az innováció elegye

Megosztás

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és az innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap rendezvénysorozat helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók. A Magyar Pékszövetség 2024-es kenyérversenyén mindkét kategóriában első helyet ért el a Balmaz Sütöde Kft. A vállalkozást működtető apa-fia duó, Fülep Zsolt és Fülep Ádám közösen mutatta be a díjnyertes alkotásokat Szente Vajknak, az ünnepségsorozat nagykövetének.

A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé.

A Nagyapám kenyere burgonyával névre keresztelt győztes alkotásuk négyféle lisztből, só, víz, és sertészsír felhasználásával készül, bélzetét pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és a különleges sütési technológiáknak köszönhetően.

Az Innovatív kenyér versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család Jalapenos és cheddarsajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. E termék egyediségét kivételes ízvilágának és az elkészítéséhez használt technológiának köszönheti. Élesztő nélkül, rendkívül hosszú, huszonnégy órás kovászolási eljárással készül, a hagyományos összetevőit pedig az enyhén pikáns jalapeno paprika és a krémes cheddarsajt egészíti ki.

A Balmaz Sütöde Kft. Innovatív kenyér kategóriában sem először győzedelmeskedett: 2023-ban Aranymetszés nevű alkotásukkal hozták el az első díjat. A nyertes kenyereket a Szent István Nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes Sétáló sütemény, a Pásztor reggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat.

A Fülep Zsolttal és fiával, Ádámmal készített videós interjú az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthető meg:

Forrás: Lounge Communication

Aktuális

Nem kell többé zongorista, dizájnos bútorokra viszont van igény

Az igazán elkötelezett belsőépítészek és a szépre vágyó tehetős...

Mutatjuk a 34. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál teljes programját!

Budapest legrégebbi borfesztiválja több mint harmincéves múltra tekint vissza....

Noszvajon táboroznak a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő legjobbjai

Augusztus 27-31. között Noszvajon, a Honfoglaló táborban találkozhatnak egymással...

Japán és koreai autók javításában verhetetlen ez a szerviz

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Tíz százalékkal több vendégéjszakát hozott a Sziget, mint tavaly

Budapesten tíz vendégből kilenc külföldi volt a fesztivál idején. Mintegy...