Szent István-napi kenyér: a hagyomány és az innováció elegye

Megosztás

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és az innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap rendezvénysorozat helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók. A Magyar Pékszövetség 2024-es kenyérversenyén mindkét kategóriában első helyet ért el a Balmaz Sütöde Kft. A vállalkozást működtető apa-fia duó, Fülep Zsolt és Fülep Ádám közösen mutatta be a díjnyertes alkotásokat Szente Vajknak, az ünnepségsorozat nagykövetének.

A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé.

A Nagyapám kenyere burgonyával névre keresztelt győztes alkotásuk négyféle lisztből, só, víz, és sertészsír felhasználásával készül, bélzetét pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és a különleges sütési technológiáknak köszönhetően.

Az Innovatív kenyér versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család Jalapenos és cheddarsajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. E termék egyediségét kivételes ízvilágának és az elkészítéséhez használt technológiának köszönheti. Élesztő nélkül, rendkívül hosszú, huszonnégy órás kovászolási eljárással készül, a hagyományos összetevőit pedig az enyhén pikáns jalapeno paprika és a krémes cheddarsajt egészíti ki.

A Balmaz Sütöde Kft. Innovatív kenyér kategóriában sem először győzedelmeskedett: 2023-ban Aranymetszés nevű alkotásukkal hozták el az első díjat. A nyertes kenyereket a Szent István Nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes Sétáló sütemény, a Pásztor reggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat.

A Fülep Zsolttal és fiával, Ádámmal készített videós interjú az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthető meg:

Forrás: Lounge Communication

Aktuális

Tovább növelné a visszaváltást a MOHU

Az italos palackok új visszaváltási rendszerének első évi tapasztalatairól...

Koreai és japán autók javításában az élen

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Továbbra is számos élménnyel várja a látogatókat a Sóvidék

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró ezúttal...

Május végéig tart a Fülemülék éjszakája programsorozat

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot: a...

Az áramszámla határozza meg, hogy érdemes-e napelemet és energiatárolót telepíteni

A Csabacast alumíniumöntvényeket készítő cég telephelyén egy már meglévő...