Méheket a buszmegállókba

Megosztás

Egy baloldali klímavédelmi zöld programban szerepel az az ötlet, hogy zöldítsék a buszvárókat, a növényekbe pedig tegyenek méhkasokat. -Írja az origo.hu egy korábbi cikkében.

Megkérdeztünk pár buszra várót mit szólnak az ötlethez?

Egy érettségiző 5 fős csapat egyik fiú: Én még életemben nem láttam méhet.

Másik fiú: Ide? Komoly? A csoport három lány tagja közölték, hogy ők félnek a méhektől, nem szeretnék.

Egy szendvicset majszoló hölgy azt mondta: Én még nem láttam városi méhet. Nem fulladna meg a bűztől? Itt a sok autó, meg minden.

Két lány: Én félek tőlük, nem szeretném. Én sem.

Két hamburgert ebédelő fiú: Szerintem jó ötlet, de mégis hol?

Szerk: Itt a buszmegállóban .

Fiúk: Jó,de hol fér el a kaptár? Szerinted a méh virágon lakik?

Egy házaspár: Megőrült? Látott már város közepén méhet?! Nyilván nem véletlenül élnek vidéken.

Egy kismama: Én félek tőlük. Nem szeretném. Nekik sem biztos, hogy jó volna.

Biztos, ami fix alapon megkérdeztünk egy méhészt is, hogy ő mit gondol a méhek fővárosba, buszmegállókba telepítéséről: Egy forgalmas buszmegállóba? Hová?! Szerintem ez nonszensz. Látott már közelről méhet?! Először is a méhek az emberekhez való hozzáállása… Ahol több ember megfordul, különböző illatúak. Aki nem találkozott még méhekkel,annak fogalma sincs arról, hogy a méhek begejredhetnek egy illatra, egy nagyobb hangra. Nem mindig a virágot részesíthetik előnyben. Az illat miatt az emberre is rászáll és mi van, ha az allergiás?! Potenciálisan nem tudom hány %-ban veszélyt jelent. Ha egy emeletes házra felteszi, talán, de a buszmegállóban?! Kizárt és elvetemült ötlet.

Egy másik méhekkel foglalkozó szakember: Úr Isten! Ezt több okból sem javasoljuk. Egyrészt rendkívül veszélyes. Nemcsak az emberekre, mert a méhek nagyon kedves, barátságos állatok. De azért egy buszmegállóban, ha az emberek fölött vannak pár centire, akkor történhetnek balesetek. Nem is beszélve a arról, hogy elég sok ember van, aki már allergiás a méhszúrásra. Lehetnek ebből nagyon nagy problémák. Ez az egyik, a másik probléma, hogy ezeket a méhcsaládokat folyamatosan kezelni kell. Gyógyszerrel, stb. Van nekik ugyanis egy parazita kártevőjük is, az atka. Tehát folyamatos gyógyszeres kezelést igényelnek. Ha ez nem történik meg rendkívül nagy veszélyt jelentenek a Budapest és környéki méhészetekre. Nagyon sok család él egyébként méhészkedésből, mézet ad el, vagy egyéb méhészeti terméket. Ha ilyen kezeletlen családok lesznek Budapest szerte, akkor garantálható, hogy olyan betegség és fertőző gócokat fognak képezni, hogy tönkre fogják tenni a már meglévő méhészeteket.

Ez egy rendkívül jó kezdeményezés, de ez a megközelítés nagyon rossz. Sokkal nagyobb segítség volna a méheknek és a méhészeteknek, ha mézelő növényeket telepítenének a buszmegálló környékére és nem méheket. Ugyanis ezzel tudnának a legnagyobbat segíteni. Nem azzal van a gond, hogy a méhek száma azért csökkenne, mert nincs méhész vagy nincs méhészet, hanem, egyszerűen visszavezethető klíma és növényvédelmi okokra. Ha a buszmegállókba méhcsaládokat telepíteni fognak, azt a méhek és a méhészetek ellenére fogják tenni. Ennek jó vége nem lehet. Életveszélyes is. Méheket ilyen közel telepíteni emberekhez méhcsaládokat buszmegállókba, ahol a busz megáll, indul tovább, nyom egy nagy füstöt… Abszolut nem javasoljuk. A méhcsalád buszmegállókba, városba telepítése nagyon nem jó ötlet.

Aktuális

Ennél rohadtabb kullancsot még nem láttál!

A kis szemét dög képes métereken át követni kiszemeltjét!...

Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt magyar résztvevője

Az Európai Bankhatóság ma publikált stressztesztjében résztvevő egyetlen hazai...

Királynők öltözőjében jártunk

Vajon mi köti össze a japán császárt, az angol...

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...