Levehettük a maszkot, el is dobtuk!

Megosztás

Pünkösd szombaton végre sikerült elérnünk az 5 milliós álomhatárt a beoltottságban. Ez mindannyiunk számára megnyitotta lehetőségek kapuját.

Végre vége a maszkviselésnek az utcán, labdázhatunk a strandon és stb.

 Sokan ezt úgy ünnepelték, hogy a maszknak úgy intettek búcsút, ahogyan a diplomaosztón dobáljuk a kalapunkat, csak itt most sajnos sok esetben nem nyúltuk a maszk után, ahogyan a kalap után szokás.

Fotó: Pixabay.com

Sajnos több ilyet is láttam a napokban, utcán, tereken, buszmegállókban. De láttam olyan embert is, aki nem válik meg a maszk nyújtotta védelemtől.

Fotó: Örmény Viktória

Sok teória terjeng a maszk használat vagy nem használat után, mihez kezdjünk vele a szemétbedobáson kívül.

Nem sorolom őket, de javaslatokat mindig várunk! Egy nagyon hasznos információra épp Szolnokon lettem figyelmes: Miszerint a maszkok és kesztyűket ne dobjuk a szelektív hulladék közé, hiszen az fertőzött lehet.

Rengeteget lehet olvasni a világ minden tájáról, hogy milyen felelőtlenül használjuk az eldobható maszkokat. Állatokból/ról szedjük, le vagy ki…

De az MTI és a TOTALCAR oldalán például arról is olvashatunk, hogy akár útként és autókárpitként is fel lehet használni a megunt darabot.

Az MTI összefoglalója tett egy rövid áttekintést a maszkok újrahasznosításáról. Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) szerint havonta több, mint 120 milliárd eldobható védőmaszkot használunk el. Ezek a védőmaszkok használata után jobb esetben szeméttelepekre kerülnek, de több esetben az óceánban, folyókban lelhetjük fel őket, ahol veszélyesek lehetnek az állatokra és persze találkozhatunk vele az utcán és a buszmegállókban.

Fotó: totalacar.hu

A környezetvédők, kutatók és egyéb nagyvállalata is keresik az eldobható maszkok újrahasznosításának lehetőségeit. Nagy Britanniában több kórház zúzó- és tömörítő gépeket szerzett be, amelyek táblákká olvasztják a védőruházatokat, a kapott anyagból pedig kerti bútorokat is készítenek sok más termék mellett.

Aktuális

Gátőr: Együtt élünk a természettel, a vízzel

1871. június 10-én született meg az a törvény,...

„Helló Budapest!”

 Így köszöntötte június 1-én a fővárosiakat a BYD...

Magyar szemétgyűjtési búvár flashmob a Vörös-tengeren

Az Óceánok kishazánkból oly' távolinak tűnhet, de nem úgy...

Környezetvédelmi Világnap nap szerte a világban

Nem átlagos nap a mai, a környezetvédelemmel foglakozó emberek...

Vigyázat Budapest! Adatlopók!!!

​Információink szerint naponta ügyfelek sokaságát verik át mostanában új...