Fedelekkel látják el a madarak elleni védekezés érdekében a régebbi, nyitott tetejű hulladékgyűjtőket a Gellérthegyen

Megosztás

Ismert jelenség, hogy az ősz közeledtével még több madár húzódik be a városokba, így Budapestre is, táplálékot remélve. A nagyobb madarak, többnyire dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami sajnos azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak, kicsipegetnek a régebbi kivitelű kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a parklátogatóknak, valamint a parkokat üzemeltető Budapesti Közművek munkatársainak.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió a probléma kezelésére teszt jelleggel májusban három helyszínen: a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben fedeleket szerelt 20 rácsos kertészeti hulladékgyűjtőre.

Fotó: Budapest Közműek

A tesztüzem sikeresnek bizonyult, az eltelt hónapokban ezeken a helyszíneken jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége.

A kedvező tapasztalatok alapján döntöttek a szakemberek egy újabb városrész, a Gellérthegy hulladékgyűjtőinek lefedéséről, ahol első ütemben 100 db edényre kerül fedél. A munkát az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei a napokban megkezdték, a Gellérthegyen a Citadella, a Sziklatemplom, valamint az Orom utca környékén. A tartályfedelek gyártását, felszerelését, majd karbantartását a Társaság munkatársai végzik, akik az előzetes tervek szerint 500 db fedelet készítenek. Ezek kétféle kivitelben készülnek: teljesen zárt, illetve olyan fedelek, amelyek kisebb bedobónyílással rendelkeznek. Ez utóbbiak előnye, hogy a madarak számára akadályozzák a szeméthez való hozzáférést, azonban a forgalmasabb területeken megkönnyítik a járókelőknek a hulladék elhelyezését a gyűjtőben.

Fotó: Budapest Közművek

Mindemellett a lakosság is sokat tehet a „kukázó madarak” jelenség csökkentésére. Mivel a varjak a gyűjtőkben táplálékot keresnek, a szakemberek kérik a járókelőket, hogy a szendvics, vagy gyorséttermi ételmaradékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe helyezzék.

Aktuális

Ilyen érzéki még sosem volt a gasztronómia

A divat és a konyhaművészet találkozását mutatja be Molnár...

Megjelent a KCSP új kiírása, mutatjuk a célországokat!

​Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program...

Magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő

A Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is mindent megtesz a...

Az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi

Mintegy 280 ezer vendég közel 530 ezer vendégéjszakát töltött...