Fedelekkel látják el a madarak elleni védekezés érdekében a régebbi, nyitott tetejű hulladékgyűjtőket a Gellérthegyen

Megosztás

Ismert jelenség, hogy az ősz közeledtével még több madár húzódik be a városokba, így Budapestre is, táplálékot remélve. A nagyobb madarak, többnyire dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, ami sajnos azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak, kicsipegetnek a régebbi kivitelű kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a parklátogatóknak, valamint a parkokat üzemeltető Budapesti Közművek munkatársainak.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió a probléma kezelésére teszt jelleggel májusban három helyszínen: a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben fedeleket szerelt 20 rácsos kertészeti hulladékgyűjtőre.

Fotó: Budapest Közműek

A tesztüzem sikeresnek bizonyult, az eltelt hónapokban ezeken a helyszíneken jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége.

A kedvező tapasztalatok alapján döntöttek a szakemberek egy újabb városrész, a Gellérthegy hulladékgyűjtőinek lefedéséről, ahol első ütemben 100 db edényre kerül fedél. A munkát az FKF Köztisztasági Divízió szakemberei a napokban megkezdték, a Gellérthegyen a Citadella, a Sziklatemplom, valamint az Orom utca környékén. A tartályfedelek gyártását, felszerelését, majd karbantartását a Társaság munkatársai végzik, akik az előzetes tervek szerint 500 db fedelet készítenek. Ezek kétféle kivitelben készülnek: teljesen zárt, illetve olyan fedelek, amelyek kisebb bedobónyílással rendelkeznek. Ez utóbbiak előnye, hogy a madarak számára akadályozzák a szeméthez való hozzáférést, azonban a forgalmasabb területeken megkönnyítik a járókelőknek a hulladék elhelyezését a gyűjtőben.

Fotó: Budapest Közművek

Mindemellett a lakosság is sokat tehet a „kukázó madarak” jelenség csökkentésére. Mivel a varjak a gyűjtőkben táplálékot keresnek, a szakemberek kérik a járókelőket, hogy a szendvics, vagy gyorséttermi ételmaradékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe helyezzék.

Aktuális

Bill Gates kedvenc írója új könyvében a modern világ működését segít megérteni

Vaclav Smil, a cseh-kanadai környezettudós és közgazdász filozófiából szerezte...

Budapest után ezek a legnépszerűbb fürdővárosok

Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula,...

​Potápi Árpád János: a gyerekekben erősíteni kell a magyarságtudatot és a hazaszeretetet

A gyerekekben erősíteni kell a magyarságtudatot, a hazaszeretetet és...

​MTÜ: a magyar turizmus az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb nyertese

​Minden előzetes várakozást felülmúltak az augusztus 19. és 27....

Három templom: Rajkán startolt el a nemzetközi művészeti projekt

Kortárs vizuális művészeti kiállítás három országban, három helyen, három...