Egyre többen kempingeznek hazánkban

Megosztás

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete az UNWTO a kempingezés nemzetközi világnapját. A június 29-i felhívás célja, hogy rámutasson, az olcsónak gondolt nyaralási formából az utóbbi évek alatt a szabadtéri élményszerzés elsőszámú terévé változott ez a turisztikai szegmens. Tavaly Európában mintegy 393 millió éjszakát töltöttek el a vendégek a kempingekben, ebből hazánkban mintegy 2 milliót. A feltörekvő szálláshelytípus magyarországi adottságai kiválóak, amit az is jól mutat, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma a magyar kempingekben.

Közel 700 ezren döntöttek tavaly hazánkban a kempingek mellett, az általuk eltöltött közel kétmillió vendégéjszakán pedig fele-fele arányban osztoztak a bel- és külföldi turisták. A hazai vendégek átlagosan 2,5 éjszakát töltöttek a kempingekben, a határon túlról érkezők pedig valamivel többet, 3,2 éjszakát. Külföldről elsősorban Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Hollandiából érkeztek a hazai kempingekbe. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján látható, hogy míg Németországból és Ausztriából elsősorban az idősebb generációk tagjai jönnek – minden második vendég 55-64 éves, vagy idősebb 65-nél – addig Hollandiából főleg a fiatal felnőttek választják a nyaralásnak ezt a formáját. A holland kempingezők 56%-át a 19-34 év közöttiek tették ki tavaly. A lengyel és cseh kempingezők körében pedig a gyermekes családok képviseltetik magukat nagyobb arányban: mindkét nemzet vendégei esetében kiemelkedően magas, közel 25-25% volt a 18 éven aluliak és a középkorúak (35-44, valamint 45-54 év) aránya.

Az országhatáron belülről elsősorban a fővárosból és Pest-vármegyéből kelnek útra a kempingek felé a turisták, a belföldi vendégek több mint 40%-át innen köszönthették az üzemeltetők. A 2023-ban hazánkban működő több mint 270 kemping közül a hazai vendégek leginkább a balatoni szálláshelyeket keresik, a vendégéjszakák szerinti települési rangsor első 10 helyéből 8 fekszik a magyar tenger partján. Közülük is Siófok, Zamárdi és Balatonfüred a legkedveltebbek, míg a külföldiek esetében Balatonfüredet Hajdúszoboszló és Bük követi.

A kempingezés az utóbbi években egyre kedveltebb nyaralási formává vált hazánkban is. Jól mutatja ezt, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az utazók kempingekben, 2023-ra ez a szám már megközelítette a kétmilliót. Magyarország kiváló lehetőségekkel rendelkezik ebben a turisztikai szegmensben is, hiszen a színvonalas mobilházaktól a lakókocsikon és lakóautókon keresztül a sátorhelyekig változatos lehetőségek közül válogathatnak a hazai kempingekbe látogatók. A természet közelsége és a fenntarthatóság pedig olyan hívószavak, amelyek egyre inkább meghatározóak a turizmusban is, így fontos kiemelt figyelmet fordítanunk kempingjeinkre” – emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a világnap kapcsán.   

Felhívásában az UNWTO hangsúlyozta, június 29-e Pál apostol névnapja, aki mesterségét tekintve sátorkészítő volt, és korának egyik világutazója, aki így sikeresen testesíti meg a kempingezőkre jellemző rugalmasságot, a természet iránti mély elkötelezettségüket és az őket összekötő bajtársiasságot.

Aktuális

Mutatjuk a MICHELIN Guide ajánlást kapott hoteleket!

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró...

Egyre többen kempingeznek hazánkban

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete...

Az amerikai magyar „nyomokat” mutatja be az új közösségi applikáció

Három éve indult útjára a digitális “jenki huszár”, azaz...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...