Dunakeszi a HUMDA Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt tizenharmadik állomása

Megosztás

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a BM Heros LEK Kft. által biztosított MAN Lion’s City 12 electric modellt december 23-ig lehet kipróbálni Dunakeszin. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

A HUMDA Zöld Busz Programban 2022-től 2025-ig a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban. A Program első lépéseként elindult Mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.

– Célunk, hogy a dunakesziek testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár hozzátette: Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A klímavédelmi céljaink eléréséhez komoly áldozatvállalásra van szükség. A Magyar Kormány azért indította el a zöld konzultációt, hogy egy online párbeszéd keretein belül mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról. A kitöltési határidejét meghosszabbították, év végéig várják a válaszokat a https://zold.kormany.hu/ weboldalon – emelte ki Steiner Attila.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében választókerületünkbe is ellátogat a programsorozat. Mi itt, Dunakeszin és a térség többi településén valóban zöld úton járunk. Számunkra a zöld nem csupán egy jól csengő varázsszó. Nekünk a környezetünk védelme, zöld környezetünk megóvása nem újdonság, hanem a mindennapjaink része. Éppen ezért, a valós cselekvésben hiszünk: óvjuk településeink tisztaságát, energetikai felújításokkal csökkentjük a környezet terheit, felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat és fákat ültetünk. Támogatjuk az elektromos autók közlekedését elektromos töltőállomások kiépítésével és fejlesztjük a tömegközlekedést. Azt szeretnénk, hogy amennyire csak lehet megőrizzük azt a világot, amelyben ma élünk. Nemcsak saját magunk, de gyermekeink és unokáink számára is – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Aktuális

Ha szereti a nyugalmat, a történelmet és a hasát, ide el kell mennie!

A Hejce, az ezer álom faluja című útikönyvet Budapesten,...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Turisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek...

Meghosszabbított határidővel lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31....

Támogassa adója 1 százalékával a magyar nyelv bástyáját, a Magyar Nyelvőr Alapítványt!

Csak egy-két percet kell rászánnia az adóbevallás elkészítésekor, vagy...