Dunakeszi a HUMDA Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt tizenharmadik állomása

Megosztás

A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt elektromos autóbuszát, a BM Heros LEK Kft. által biztosított MAN Lion’s City 12 electric modellt december 23-ig lehet kipróbálni Dunakeszin. Az egy hónapos tesztidőszak tapasztalatai jó alapot adnak a város elektromobilitási terveinek fejlesztéséhez.

A HUMDA Zöld Busz Programban 2022-től 2025-ig a 180 milliárd forintos, teljes rendelkezésre álló keret felhasználásával legalább 1100 elektromos meghajtású autóbusz állhat majd forgalomba a helyi közszolgáltatásban. A Program első lépéseként elindult Mintaprojekt célkitűzése az elektromos buszok helyi közlekedésbe történő beillesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés- és használat, valamint az infrastruktúra-kiépítés és töltés terén. A kormány kiemelt törekvése, hogy a régióban vezető szerepet vállaljon az elektromobilitás területén.

– Célunk, hogy a dunakesziek testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Az államtitkár hozzátette: Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az Unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. A klímavédelmi céljaink eléréséhez komoly áldozatvállalásra van szükség. A Magyar Kormány azért indította el a zöld konzultációt, hogy egy online párbeszéd keretein belül mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról. A kitöltési határidejét meghosszabbították, év végéig várják a válaszokat a https://zold.kormany.hu/ weboldalon – emelte ki Steiner Attila.

– Nagy örömömre szolgál, hogy a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében választókerületünkbe is ellátogat a programsorozat. Mi itt, Dunakeszin és a térség többi településén valóban zöld úton járunk. Számunkra a zöld nem csupán egy jól csengő varázsszó. Nekünk a környezetünk védelme, zöld környezetünk megóvása nem újdonság, hanem a mindennapjaink része. Éppen ezért, a valós cselekvésben hiszünk: óvjuk településeink tisztaságát, energetikai felújításokkal csökkentjük a környezet terheit, felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat és fákat ültetünk. Támogatjuk az elektromos autók közlekedését elektromos töltőállomások kiépítésével és fejlesztjük a tömegközlekedést. Azt szeretnénk, hogy amennyire csak lehet megőrizzük azt a világot, amelyben ma élünk. Nemcsak saját magunk, de gyermekeink és unokáink számára is – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Aktuális

Budapesten is támadnak a varjak!

Június közepéig lehet számítani a lakott településeken elsősorban a...

Már pályázhatnak a közösségek a legvirágosabb település címért

30. alkalommal lehet jelentkezni a Virágos Magyarország díjra. Immáron 30....

5300 éves ecuadori régészeti lelet Budapesten!

Ecuadorban francia kutatók helyi szakemberekkel 5300 éves, kakaókeményítőt tartalmazó...

A madarak költési időszaka miatt fokozott figyelmet kér az MME

A közeledő május 10-i Madarak és Fák Napja alkalmából...