Bardóczi Sándor: Évek óta működik a legeltetés Budapesten

Megosztás

Több helyről olvastuk, hogy a méhlegelő után újabb legelők telepítésére készül a Főpolgármester. Megkérdeztük Bardóczi Sándor, főtájépítészt, hogy kerül a legelő a Fővárosba.

Budapesten belül három olyan jellegű természetvédelmi terület létezik, mely egykori legelőként értékes terület. Az országos természetvédelmi területeknél bevett gyakorlat, hogy a gyepet legeltetéssel tartják fenn. Ezzel ugyanis legelők értékes megőrzése úgy marad fenntartható, hogy célzottan egy-két alkalommal kaszálunk, de ha nincs ezeken a területek legeltetés, akkor az invazív fák, mint például az ezüstfa, bálványfa, gyalogakác és egyéb cserjék elszaporodnak, elfoglalják a területet, majd eltűnik a legelő. Ezzel együtt megszűnik a természetvédelmi érték.

Jelenleg három ilyen legeltetésre potenciálisan alkalmas természetvédelmi területünk van, a Tétényi Fennsík, a Mocsáros Dűlő és a Felső Rákosi rétek, amelyeken a legeltetést igényelné. A legeltetés megvalósulásához egy pályázatot tervez benyújtani a főváros a LIFE program keretében.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Juhok lennének valószínűleg a legalkalmasabbak a természetvédelmi célú legeltetésre. A kecske mindent és nagyon intenzíven lelegel, ami szintén ugyanúgy ártana a természetvédelmi területnek, mint a fásodás, csak itt épp fordítva, a kecske a növényt a tövéig lerágja.

A természetvédelmi kezelésben leginkább juhot, szarvasmarhát, lovakat, egyes helyeken vízi bivalyt használnak, de ez utóbbit nem tartja kivitelezhetőnek  Bardóczi Sándor, ugyanis hallottunk olyan esetről, hogy a bivaly megvadult, és átúszta a Tiszát, és mehettek utána.

Bivalyrezervátum, Mórahalom. Fotó: visitmorahalom.hu

A bivaly egy nagy testű állat, és egy megvadult bivaly után maximum altató puskával lehet/ érdemes indulni.

A mocsáros dűlőn már évek óta folyik a legeltetés, eddig senkit nem zavart, és az állatok jól gondozzák a területet.

Bardóczi úr elmondta, hogy sok tervük van még, amelyekről később szeretne nyilatkozni. Kíváncsian várjuk!

Aktuális

MNB: Egyértelmű tájékoztatást kell adni az ügyfeleknek a befektetési alapok sikerdíjairól

Idén augusztustól kell alkalmazniuk az érintett kollektív befektetési vállalkozásoknak...

Őzek az utakon! – Megkezdődött az üzekedés

Hazánkban a tavalyi, 2019-2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek...

El a kezekkel az erdőinktől!

Brüsszel most az erdőinkre pályázik - írja facebook oldalán...

Greenpeace: Dízel autó kilőve!

Már csak a dátum hiányzik. A Greenpeace Magyarország átadta Karácsony...