A Velencei tóról…

Megosztás

Pár hónappal ezelőtt halak pusztulásával kezdődött a jelenség, de legalábbis ekkor tűnt fel, hogy valami nincs rendben. Mások megfigyelték, hogy a tó környékén élő madarak is megfogyatkoztak, majd maga a víz kezd eltűnni…

Az emberek segítségért kiáltottak, majd szidtak mindenkit, környezetvédőket, kormányt, a turistákat, vagy aki épp arra járt.

Természetesen egy ilyen jelenség nem létezhet hirtelen összejött facebook népe nélkül, hát ez is lett, ahol mindenki szidhat mindenkit. Most végre eljutottunk oda, hogy valaki megpróbálja elmagyarázni, hogy ha egy tó nem emberi mulasztás, esetleg szándékos természetkárosítás miatt kezd hanyatlásba, ott bizony hagyni kell, hogy a természet járja a maga útját. Néha el kell engednünk, ami megy, mert itt bizony megmutatkozik, és ki kell várni azt, ami jön. Nem biztos, hogy minden változás rossz, még akkor sem, a mi szeretjük a megszokottat.

Íme a Limnológiai Tanszék, Pannon Egyetem bejegyzése  a facebookról:

Tudom, hogy a Velencei-tó “bajban van”, főleg ami a turizmust, rekreációt, horgászatot illeti. A csatolt képet a netről szedtem. Én ezen a képen limnológusként mást látok. Azt, hogy szárad, szárad ugyan, de azokon a száraz foltokon vigadva csíráznak a nádmagok, s hoznak majd létre friss, életerős nádklónokat. Azt is “látom”, hogy a némileg vagy helyileg nagyon anaerobbá vált üledék a légköri oxigén hozzáférhetőségével éktelen mennyiségű “anyagot” eliminál. Tehát ha majd az esők helyreállítják a vízszintet, akkor egy ökológiai szempontból sokkal klasszabb tavat kapunk, mint az előtte volt. Hallgattam ma (kocsiban) a Klubrádió betelefonálós műsorát. A helyiek szerint azért alacsony a vízszint, mert a partbetonozások miatt tavasszal csökkentették (nyilván: úgy jobban lehet betonozni). Na ez az igazi baj (ha igaz). Természetes partszakaszt tótól elvenni ökológiai bűncselekmény. Meg azt is hallom médiaforrásból, hogy a tározók vizét nem lehet odaengedni, mert ott halgazdákodás van, kérem szépen, nem jó a “minősége” (ezt meg el tudom képzelni). Jó, ne legyen a 2 tározóból vízutánpótlás, ha nem kell víz, de nem ezért épültek, hanem pontosan a vízutánpótlásra. A halgazdáskodás vizét meg tényleg nem jobb beengedni egy alapvetően mezotrófikus szikes tóba. Kérek mindenkit, ne álljon be a vízutánpótlásért sikoltozók körébe. Arról már nem is beszélve, hogy feltehetően azért szikes, mert mélyrétegi vízutánpótlása is van, de adat erről még nincs (vagy nem tudok modern, medence-személetű hidrogeológiai vizsgálatokról) – egyébként nem lenne azért ha nem is nagyon, de kicsit szikes. Megoldotta a természet a Balaton 2000-2004 közti “kiszáradását”? Igen. Jaj és a 2005:ÁRVÍZ!!! nyissák már ki a Sió-csatornát! Megoldja majd ezt is. Csak könyörgöm, a parti ökotonokat hagyjuk már békén! Mindenütt! (Padisák Judit)

Aktuális

Budapesten is támadnak a varjak!

Június közepéig lehet számítani a lakott településeken elsősorban a...

Már pályázhatnak a közösségek a legvirágosabb település címért

30. alkalommal lehet jelentkezni a Virágos Magyarország díjra. Immáron 30....

5300 éves ecuadori régészeti lelet Budapesten!

Ecuadorban francia kutatók helyi szakemberekkel 5300 éves, kakaókeményítőt tartalmazó...

A madarak költési időszaka miatt fokozott figyelmet kér az MME

A közeledő május 10-i Madarak és Fák Napja alkalmából...