A Velencei tóról…

Megosztás

Pár hónappal ezelőtt halak pusztulásával kezdődött a jelenség, de legalábbis ekkor tűnt fel, hogy valami nincs rendben. Mások megfigyelték, hogy a tó környékén élő madarak is megfogyatkoztak, majd maga a víz kezd eltűnni…

Az emberek segítségért kiáltottak, majd szidtak mindenkit, környezetvédőket, kormányt, a turistákat, vagy aki épp arra járt.

Természetesen egy ilyen jelenség nem létezhet hirtelen összejött facebook népe nélkül, hát ez is lett, ahol mindenki szidhat mindenkit. Most végre eljutottunk oda, hogy valaki megpróbálja elmagyarázni, hogy ha egy tó nem emberi mulasztás, esetleg szándékos természetkárosítás miatt kezd hanyatlásba, ott bizony hagyni kell, hogy a természet járja a maga útját. Néha el kell engednünk, ami megy, mert itt bizony megmutatkozik, és ki kell várni azt, ami jön. Nem biztos, hogy minden változás rossz, még akkor sem, a mi szeretjük a megszokottat.

Íme a Limnológiai Tanszék, Pannon Egyetem bejegyzése  a facebookról:

Tudom, hogy a Velencei-tó “bajban van”, főleg ami a turizmust, rekreációt, horgászatot illeti. A csatolt képet a netről szedtem. Én ezen a képen limnológusként mást látok. Azt, hogy szárad, szárad ugyan, de azokon a száraz foltokon vigadva csíráznak a nádmagok, s hoznak majd létre friss, életerős nádklónokat. Azt is “látom”, hogy a némileg vagy helyileg nagyon anaerobbá vált üledék a légköri oxigén hozzáférhetőségével éktelen mennyiségű “anyagot” eliminál. Tehát ha majd az esők helyreállítják a vízszintet, akkor egy ökológiai szempontból sokkal klasszabb tavat kapunk, mint az előtte volt. Hallgattam ma (kocsiban) a Klubrádió betelefonálós műsorát. A helyiek szerint azért alacsony a vízszint, mert a partbetonozások miatt tavasszal csökkentették (nyilván: úgy jobban lehet betonozni). Na ez az igazi baj (ha igaz). Természetes partszakaszt tótól elvenni ökológiai bűncselekmény. Meg azt is hallom médiaforrásból, hogy a tározók vizét nem lehet odaengedni, mert ott halgazdákodás van, kérem szépen, nem jó a “minősége” (ezt meg el tudom képzelni). Jó, ne legyen a 2 tározóból vízutánpótlás, ha nem kell víz, de nem ezért épültek, hanem pontosan a vízutánpótlásra. A halgazdáskodás vizét meg tényleg nem jobb beengedni egy alapvetően mezotrófikus szikes tóba. Kérek mindenkit, ne álljon be a vízutánpótlásért sikoltozók körébe. Arról már nem is beszélve, hogy feltehetően azért szikes, mert mélyrétegi vízutánpótlása is van, de adat erről még nincs (vagy nem tudok modern, medence-személetű hidrogeológiai vizsgálatokról) – egyébként nem lenne azért ha nem is nagyon, de kicsit szikes. Megoldotta a természet a Balaton 2000-2004 közti “kiszáradását”? Igen. Jaj és a 2005:ÁRVÍZ!!! nyissák már ki a Sió-csatornát! Megoldja majd ezt is. Csak könyörgöm, a parti ökotonokat hagyjuk már békén! Mindenütt! (Padisák Judit)

Aktuális

Ha szereti a nyugalmat, a történelmet és a hasát, ide el kell mennie!

A Hejce, az ezer álom faluja című útikönyvet Budapesten,...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...

Turisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek...

Meghosszabbított határidővel lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31....

Támogassa adója 1 százalékával a magyar nyelv bástyáját, a Magyar Nyelvőr Alapítványt!

Csak egy-két percet kell rászánnia az adóbevallás elkészítésekor, vagy...