A meteorológia a jövőt szolgálja

Megosztás

A hiteles, pontos és gyors meteorológiai riasztás életeket ment és milliárdos károkat segíthet elkerülni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából átadott elismerések kapcsán, szerdán, Budapesten.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van. Érinti a mezőgazdaságot, az energetikát, a közlekedést, a turizmust vagy éppen a vízgazdálkodást. Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához egyre pontosabb adatokra van szükségünk, mert az ezekből nyert elemzések és előrejelzések jelentősége megnőtt a döntések meghozatalában. Komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, valamint a mezőgazdasági munkák ütemezésében is – tette hozzá.

Nagy István beszélt arról is, hogy mivel az időjárás és az éghajlat nem ismeri a nemzeti határokat, a meteorológia fejlődéséhez globális szintű együttműködés szükséges. Hangsúlyozta, a nemzeti hagyományaink ismerete, számontartása éppúgy erkölcsi kötelessége a tudósnak, mint új eredményeinek, felismeréseinek állandó megmérése a nagyvilág tudományának érvényes mércéjével.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nemcsak a kutatásokhoz van szükség nemzetközi összefogásra, hanem ahhoz is, hogy a tudományágak ismeretei által nyújtott előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni – fejtette ki a miniszter. A tárcavezető kiemelte, büszkén mondhatjuk, hogy a magyar meteorológia sok évszázados története és az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves tevékenysége során felhalmozott annyi tapasztalatot és korszerű tudást, amelyből bátran meríthetünk a jövőben is. Nagy István köszönetét fejezte ki a meteorológiai szakembereknek, akik úgy tekintettek hivatásukra, hogy tevékenységükkel, tudományos eredményeikkel az emberiség javát szolgálják.

Aktuális

Ilyen érzéki még sosem volt a gasztronómia

A divat és a konyhaművészet találkozását mutatja be Molnár...

Megjelent a KCSP új kiírása, mutatjuk a célországokat!

​Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program...

Magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő

A Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is mindent megtesz a...

Az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi

Mintegy 280 ezer vendég közel 530 ezer vendégéjszakát töltött...