A meteorológia a jövőt szolgálja

Megosztás

A hiteles, pontos és gyors meteorológiai riasztás életeket ment és milliárdos károkat segíthet elkerülni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából átadott elismerések kapcsán, szerdán, Budapesten.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van. Érinti a mezőgazdaságot, az energetikát, a közlekedést, a turizmust vagy éppen a vízgazdálkodást. Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához egyre pontosabb adatokra van szükségünk, mert az ezekből nyert elemzések és előrejelzések jelentősége megnőtt a döntések meghozatalában. Komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, valamint a mezőgazdasági munkák ütemezésében is – tette hozzá.

Nagy István beszélt arról is, hogy mivel az időjárás és az éghajlat nem ismeri a nemzeti határokat, a meteorológia fejlődéséhez globális szintű együttműködés szükséges. Hangsúlyozta, a nemzeti hagyományaink ismerete, számontartása éppúgy erkölcsi kötelessége a tudósnak, mint új eredményeinek, felismeréseinek állandó megmérése a nagyvilág tudományának érvényes mércéjével.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nemcsak a kutatásokhoz van szükség nemzetközi összefogásra, hanem ahhoz is, hogy a tudományágak ismeretei által nyújtott előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni – fejtette ki a miniszter. A tárcavezető kiemelte, büszkén mondhatjuk, hogy a magyar meteorológia sok évszázados története és az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves tevékenysége során felhalmozott annyi tapasztalatot és korszerű tudást, amelyből bátran meríthetünk a jövőben is. Nagy István köszönetét fejezte ki a meteorológiai szakembereknek, akik úgy tekintettek hivatásukra, hogy tevékenységükkel, tudományos eredményeikkel az emberiség javát szolgálják.

Aktuális

Géberjén megmutatja, milyen az igazi falusi disznótor!

Géberjén legújabb gasztro programján pecsenye és pörc sütés is...

Mutatjuk a KCSP új pályázatának helyszíneit!

Ingyen utazhatnak a diákok a Kőrösi Csoma Sándor-program új...

Tarolnak a vidéki szállodák

Rekordot hozott a szeptember a turizmusban, a vidéki szálláshelyek...

Lessen be a madarak titkos életébe a Birdo fotópályázat díjnyertes pillanataival

Közel 2500 lenyűgöző fotó közül választották ki a legjobbakat,...

Őrült jó show-val indított a Rettegések Éjszakája

Kisvárdán olyat alkottak, ami világszinten is megállja a helyét....