A meteorológia a jövőt szolgálja

Megosztás

A hiteles, pontos és gyors meteorológiai riasztás életeket ment és milliárdos károkat segíthet elkerülni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából átadott elismerések kapcsán, szerdán, Budapesten.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az időjárás szinte minden termelő ágazatra hatással van. Érinti a mezőgazdaságot, az energetikát, a közlekedést, a turizmust vagy éppen a vízgazdálkodást. Az egyre precízebb technológiák hatékony alkalmazásához egyre pontosabb adatokra van szükségünk, mert az ezekből nyert elemzések és előrejelzések jelentősége megnőtt a döntések meghozatalában. Komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, valamint a mezőgazdasági munkák ütemezésében is – tette hozzá.

Nagy István beszélt arról is, hogy mivel az időjárás és az éghajlat nem ismeri a nemzeti határokat, a meteorológia fejlődéséhez globális szintű együttműködés szükséges. Hangsúlyozta, a nemzeti hagyományaink ismerete, számontartása éppúgy erkölcsi kötelessége a tudósnak, mint új eredményeinek, felismeréseinek állandó megmérése a nagyvilág tudományának érvényes mércéjével.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nemcsak a kutatásokhoz van szükség nemzetközi összefogásra, hanem ahhoz is, hogy a tudományágak ismeretei által nyújtott előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni – fejtette ki a miniszter. A tárcavezető kiemelte, büszkén mondhatjuk, hogy a magyar meteorológia sok évszázados története és az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 150 éves tevékenysége során felhalmozott annyi tapasztalatot és korszerű tudást, amelyből bátran meríthetünk a jövőben is. Nagy István köszönetét fejezte ki a meteorológiai szakembereknek, akik úgy tekintettek hivatásukra, hogy tevékenységükkel, tudományos eredményeikkel az emberiség javát szolgálják.

Aktuális

Húsvétkor vidékre utaznak a legtöbben

Már most 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek...

​Idén is indul az Össznemzeti Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Idén pünkösdkor is indul az Össznemzeti Zarándokvonat Erdélybe, a...

NTAK: Már közel 20 000 turisztikai vállalkozás regisztrált

A hazai szálláshelyeket követve, július 1-jétől közel 60 000...

Útmutató vezetőknek bizonytalan időkre

Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket...