A főváros és környéke a legnépszerűbb a külföldi turistáknál

Megosztás

​Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Magyar Turisztikai Ügynökség, mert ott volt a szezonértékelő rendezvényen Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, és Kincses Áron, a Statisztikai Hivatal elnöke. Ezzel ki is zárták, hogy az adatokat releváns szakmai szervezeti szereplő cáfolja vagy jelentősen másként értékelje, mint a résztvevők.

Több mint hatmillió turista volt Magyarországon nyáron (június 1. – augusztus 31.), és 17 millió vendégéjszakát töltöttek itt – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

Ha a nyár jó, az egész év jó lesz, hiszen 43 százaléka ekkor realizálódik a forgalomnak, a számok pedig tavalyhoz és a 2019-es rekordévhez képest is magasabbak -mondta a szakember. A bevételek is növekedtek.

Nőtt jelentősen a külföldiek száma, és a belföldi vendégek koronavírusos időszakra jellemző rendkívül magas száma csökkent, de összességében jobbak a számok. Egészséges az, hogy ez így alakult, hisz megszűntek a korlátozások, jöhetnek a külföldiek – mondta Guller Zoltán.

5,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a Balatonnál idén az emberek. Siófokon nyaralt a legtöbb fiatal, és Balatonszabadi volt a legnépszerűbb a nők körében.

Különösen Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkeztek többen a külföldiek közül a korábbi évekhez képest.

Olaszországból jönnek a legfiatalabb, az Egyesült Államokból a legidősebb turisták.

Kincses Áron, a KSH elnöke elmondta, hogy Közép-Magyarország és Budapest rendkívül kedvelt volt a külföldiek körében, viszont ha a Balatonra mentek, akkor sok időt töltöttek el ott. A belföldi vendégek a Balaton mellett szinte mindenhova elmentek, ami csak turisztikai értékkel bír.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: nehezen indult a Balaton, de tényleg megerősödött utána. Megnyugtató ezen kívül a szállodák számára az, hogy a magyar tenger mellett több más úticél is remek számokat hozott.

A szakember kiemelte, hogy Budapest a kiemelt eseményeknek köszönhetően szép nyári szezont zárt. Sorolta is a példákat: Európa Liga döntője, Forma 1, atlétikai vébé. 

Nem bánnánk, ha minden évben lenne ilyen vagy hasonló, lobbizzon a kormánynál – mondta tréfásan Flesch Tamás Guller Zoltánnak.

Aktuális

Mutatjuk a MICHELIN Guide ajánlást kapott hoteleket!

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró...

Egyre többen kempingeznek hazánkban

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete...

Az amerikai magyar „nyomokat” mutatja be az új közösségi applikáció

Három éve indult útjára a digitális “jenki huszár”, azaz...

Autó Caro: 25 éve a csúcson a koreai autók javításában

Magyarországon az Autó Caro Kft. 25 éves tapasztalattal biztosítja...