Újrahasznosítási pont

Megosztás

Az I. kerületi Önkormányzat egyedülálló módon két önkormányzatilag támogatott újrahasznosító pont létrehozására írt ki pályázatot.

A Budavári Önkormányzat eltökélt az újrahasználat lehetőségeinek népszerűsítése és feltételeinek kialakítása mellett, hiszen ezek egyben szociális feladatok is.

Az I. kerületben rendezett, tiszta, vonzó boltok nyílnak a Győző utca 5. és a Fő utca 19. szám alatti helyiségekben, ahol mindenki leadhatja feleslegessé vált holmijait, amit mások kedvezményes áron vásárolhatnak meg. Lehetőséget nyújtanak továbbá a használt felszereléseket és holmik továbbítására az ország rászoruló települései felé. Az újrahasznosító “charity” boltokba emelt fővel mehet be vásárolni bárki, és minden vásárló szívesen tölt benn időt. Ezek, a kerületi pályázat keretében nyíló átadópontok egyúttal közösséget erősítő, és környezetvédelmi szemléletet formáló hatásúak is. 

A pályázat kiírása mellett fenntarthatósági és szociális érvek is szólnak. Tapasztalatból tudjuk, hogy az évek alatt sok, még tökéletesen használható holmi halmozódik fel a háztartásokban és válik feleslegessé. Ez sajnos akkor is így van, ha az ember nem él pazarló életet: az összeköltözések, a gyerekek növekedése, életmódváltozás, stb mind-mind eredményezhet felesleget lakásainkban. Fenntarthatósági szempontból a legelőnyösebb, ha az árucikkek kidobás vagy újrahasznosítás helyett újra használatba kerülnek. A környezetvédelem irányelveinek fontos szempontja a kevesebb szemét termelése, és az újrahasználható lakossági tárgyak megfelelő kezelése. Az újrahasználati pontok kialakítása a túltermelés és a felesleges hulladékok keletkezése ellen nyújt segítséget. Valamint szociális szempontból nagyon hasznos, ha megfizethető áron hozzá lehet jutni jó minőségű, mások által már nem használt különféle termékekhez.

Aktuális

Meghosszabbított határidővel lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31....

Támogassa adója 1 százalékával a magyar nyelv bástyáját, a Magyar Nyelvőr Alapítványt!

Csak egy-két percet kell rászánnia az adóbevallás elkészítésekor, vagy...

Százhat országban közvetítik a budapesti Erősemberek Bajnokok Ligáját

A világ 12 legjobb erősemberének versenyét nézheti meg a...

Készíts videót a sulidról, nyerj 100 ezret!

A Magyar Nyelvőr Alapítvány retorikai pályázatot hirdet középiskolások részére. A...